17 Юни 2024, 04:37 Днес (0) | Вчера (0)

Трите добавки за последно в сметката за ток

02 Септември 2013 08:42 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2013, 08:44

Дължимото по по-високата цена - според потреблението на ден

Заради промяната на цената и модела от 1 август енергодружествата ще дадат дължимата сума за потреблението по стари и нови цени на отделни редове.
От ЧЕЗ изпратиха как нагледно ще изглежда сметката през този месец заедно с обяснения за какво е всяка графа.
По-сложни фактури за ток от обичайното ще получат клиентите на енергодружествата за потреблението си през август. Причината е промяната на цената от 1 август, когато влезе в сила намалението й с близо 5%. Както и това, че енергодружествата не засичат тока точно в края на месеца. Клиентите им са разделени на групи и всяка от тях се засича през различни периоди. Така фактурата обхваща потребление за определен брой дни от два месеца - в случая от юли и август.

Всъщност клиентите са свикнали да получават такава фактура за юлската си сметка, тъй като цените на тока обичайно се променят от 1 юли. Тази година заради смяната на ценовия модел новите цени влязоха в сила на 1 август.

Затова енергодружествата ще дадат дължимата сума за потреблението по стари и нови цени на отделни редове. Важното в случая е да се знае, че освен на различни редове, дължимото за ползвания ток до промяната на цените и след това ще се формира от различни компоненти. Това също се налага от смяната на ценовия модел.

Така за потреблението до края на юли освен цената за дневна и нощна енергия и цените за достъп и пренос по мрежата, все още фигурират и трите добавки – за зелена и кафява енергия (ток от топлофикациите) и за дългосрочните договори с двата американски теца.

В графата за дължимата сума за консумацията от 1 август до датата през август, на която е отчетен електромерът ви, вече няма да виждате въпросните три добавки. Причината е, че с промяната на ценовия модел те бяха вкарани в цената на еленергията и вече няма да се изписват отделно във фактурата за битовите клиенти както досега. Друг въпрос, който занимава клиентите на енергото, е как то ще разпредели общите киловатчаса, които са отчетени по електромера, така че да не им начисли по-голямо количество по по-високи цени.

От ЕВН обясниха, че за тези сметки има одобрен от ДКЕВР принцип, който се прилага от няколко години.

Според него количеството енергия по старите цени се изчислява, като броя на дните през юли (от предишното засичане до 31 юли) се умножи по средната дневна консумация на всеки клиент. Абсолютно същото се прави и за консумацията от 1 август до датата на отчета. Средната дневна консумация пък се определя, като общите отчетени киловатчаса се разделят на броя на дните между двата отчета.

По-сложната фактура ще мъчи клиентите на енергото само този месец. След това вече в сметката си те ще имат обичайните данни, без тези за трите добавки, които бяха вкарани в общата цена.

1200 тона от АЕЦ „Козлодуй” демонтирани за пет месеца

1200 тона от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй” са демонтирани само за пет месеца, показва справка на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”, изготвена по искане на „Монитор”. Така общата маса на разглобеното оборудване от началото на демонтажните работи става около 4000 тона.

В момента все още тече демонтажът на машинна зала на 1 и 2 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Те бяха спрени в края на 2002 г. След демонтажа детайлите, които могат да продължат да се използват като части от турбогенератора например, се съхраняват и за тях се обявяват търгове за продажбата им. Всичко останало се нарязва на скрап. По план машинните зали на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй” трябва да бъдат изчистени на 100% до 2018 г.

Само преди няколко дни от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”, което е натоварено със закриването на четирите спрени ядрени блока, съобщиха, че започват монтажът на режещи машини. С тях ще се раздробява едрогабаритното оборудване.

От екипите, които са ангажирани с демонтажа, са категорични, че е изключен рискът от територията на АЕЦ „Козлодуй” да излезе замърсено с радиация оборудване. Дозиметристи извършват контрола по два метода – гама лъчение на повърхността, другият метод е повърхностен контрол. След като те кажат, че всичко е наред, започва разглобяването. Преди оборудването да напусне машинната зала, се намесват службите за сигурност на самата ядрена централа. На финала разрешение се иска от председателя на ядрения регулатор, който може да разреши те да се изнасят от територията на централата.

Предварителната оценка за VII блок готова до октомври

До края на септември ще е готово предпроектното проучване за строежа на VII блок на АЕЦ “Козлодуй”. От него трябва да стане ясно дали изграждането на нов блок е икономически целесъобразно и технически възможно, както и дали ще може да се използва поръчаният и произведен реактор за спряната АЕЦ “Белене”. На базата на този анализ се очаква в началото на 2014 г. да бъде внесено предложение до Министерския съвет за вземане на решение по същество. Това е съобщил за Медиапул зам.-шефът на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов.

Технико-икономическият анализ на бъдещия реактор се извършва от американската фирма “Уестингхаус”, която трябваше да е готова с него до март 2013 г., но срокът за изпълнение на договора е бил удължен до октомври, защото проектната компания “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” е поискала допълнителни проучвания. Те вече са направени и предварителната оценка на проекта е в процес на одобрение.

Съгласно изискванията на дружеството новият блок трябва да е с предпочитана технология ядрен реактор с вода под налягане, който да е лицензиран в страната производител. Оценката на възможността за използване на ядрения остров от AES 92 (който беше за блок 1 на прекратения проект “Белене”) трябва да бъде част от този анализ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив