17 Юни 2024, 05:33 Днес (0) | Вчера (0)

Токът може да поевтинее още

09 Септември 2013 08:14 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 септември 2013, 08:16

Не дърпат шалтера, ако оспорваме сметката

Не се очаква шоково поскъпване на тока и дори е възможно той да поевтинее още. Това стана ясно вчера от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев, който беше на посещение в Хасково по повод празника на града. Според него има предпоставки цената да се понижи допълнително, защото правителството полага големи усилия кражбите в системата на енергетиката да бъдат прекратени.

Министърът обясни още, че ако се балансира системата и се дадат повече средства на държавните дружества, които да имат възможност да правят инвестиции, и ако се преустанови включването на ВЕИ, цената на електроенергията ще намалее още.

Стойнев обаче не се ангажира със срокове и проценти на поевтиняването.

Той определи като спекулации изявленията за бъдещото поскъпване на електроенергията. „Нека хората да бъдат спокойни. Новата цена е факт от 1 август. Тя е намаляла, при положение че когато дойдохме на власт, се очакваше увеличение между 20 и 30%. Това не само че не се случи, но и цената е намаляла”, коментира Стойнев.

Междувременно стана ясно, че енергото вече няма да прекъсва електрозахранването на клиенти, които оспорват размера на сметката си и отказват да я платят. Това предвижда промяна в общите условия на „ЧЕЗ Електро България”, които вече са внесени за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според промените компанията няма да прекъсва тока, докато проверката на оспорваните сметки не приключи.

„В основата на новите общи условия са залегнали съвременните европейски принципи за равнопоставеност, баланс и защита на интересите на всички заинтересовани страни”, коментираха от компанията. В промените се предвижда още възможността за изпращане на електронни фактури, а също и опцията клиентът да избере друг доставчик на ток.

Подобни законодателни промени се подготвят в Народното събрание от депутата от БСП Явор Куюмджиев. На обществено обсъждане миналия месец беше предложено потребителите да не плащат месечната си сметка за ток, ако тя превишава с 30% средногодишния им разход за електроенергия. Идеята е ЕРП-тата да могат да си приберат парите едва след като заведат дело в съда и докажат пред магистратите, че клиентът наистина е изразходвал повече ток през съответния месец.

Станишев: „Белене” не е проект за един мандат

Проектът „Белене” е икономически изгоден и е в интерес на България. Това обясни председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев, който присъства на 10-ия юбилеен събор на левицата в местността Копривките край Пловдив. “Белене” не е проект за един мандат. Една нова атомна електроцентрала има срок на действие 60 години. Социологическите проучвания говорят, че мнозинството от българите искат да развиваме атомната енергетика, която е винаги по-евтина и увеличава енергийната независимост на държавата”, каза Станишев. Затова и той очаква от правителството да изготви анализ на проекта и да се достигне до разумно и икономически обосновано решение.

Според енергийния министър Драгомир Стойнев всеки един проект в тази сфера е важен. „Аз гледам на тях и като на инвестиционни проекти, тъй като те ще стимулират икономиката ни и ще бъдат в нейна полза“, коментира той. Стойнев обясни още, че проектът „Белене” е замразен в парламента и единствено той може да вземе решение дали ще стартира работата по него или не.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив