17 Юни 2024, 00:38 Днес (0) | Вчера (0)

Токът може да поевтинее

29 Ноември 2013 07:25 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 ноември 2013, 07:27

8 млрд. долара за нов реактор в седми блок на АЕЦ „Козлодуй”

Напълно е възможно да има намаление на цената на тока, но за увеличение не може да се говори. Повече яснота ще има, след като бъдат изготвени разчетите до края на годината. Това съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в телевизионно предаване.

По отношение на изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" той увери, че засега нищо не е официално подписано и предстоят редица стъпки. Тепърва трябва да бъде изготвен съвместен доклад заедно с директора на АЕЦ "Козлодуй” Иван Генов, с Лъчезар Костов от Агенцията за ядрено регулиране и с изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев. Едва след това Министерският съвет ще прецени дали да даде мандат на БЕХ да започне инвестиционни разговори с американската компания "Уестингхаус" относно финансовия модел и бъдещата проектна компания. Стойнев увери още, че ще бъде проведен конкурс за строител на седми блок в атомната централа.

"България има нужда от нови ядрени мощности, ние трябва да заместим двата ядрени блока, които си отиват. Това ще се случи след 15 години", коментира още министърът. Той обясни, че преди това трябва да се удължи животът на пети и шести реактор. "Изграждането на нов ядрен блок не може да стане от днес за утре. Необходими са между 7 и 8 години, затова трябва още от сега да се започнат конкретни инвестиционни действия", каза той.

Енергийният министър увери още, че системата за безопасност на новия реактор на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде най-модерната и най-сигурната.

Той обясни още, че по технологията на "Уестингхаус” вече се изграждат два реактора в САЩ и два в Китай. От азиатската държава вече били направени допълнителни поръчки за още четири.

От думите на министър Стойнев стана ясно още, че цената на новия американски реактор в АЕЦ "Козлодуй” тепърва ще се уточнява в разговорите между БЕХ и "Уестингхаус”. Тя обаче ще бъде значително по-ниска от тази, която е в момента за клиентите в САЩ и Китай. Освен това цената на американския реактор трябва да е в национален интерес и само при това обстоятелство България ще работи с "Уестингхаус”. Според първоначалните прогнози тя ще е около 8 млрд. долара, стана ясно още от думите на Стойнев.

По отношение на плановете на правителството за изграждането на нова атомна централа енергийният министър обясни, че блок седми в АЕЦ "Козлодуй” не измества темата за "Белене”. Той подчерта още, че дали ще се изградят два руски реактора в АЕЦ "Белене” зависи от Народното събрание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив