17 Юни 2024, 02:38 Днес (0) | Вчера (0)

Откраднаха ни 1 милиард със скъп ток

04 Април 2013 08:51 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2013, 08:52

По 150 лева е платил всеки българин само на двете щатски централи в "Марица-изток"

Енергетиката ни се оказа черна дупка, която е погълнала милиарди левове от бедните българи. Държавата не си е потърсила над 200 млн. дивидент от ЧЕЗ, шефът на Българския енергиен холдинг е сключвал неизгодни договори за правна помощ, а енергийният регулатор е оставил ЕРП да работят безконтролно. Това са част от изводите от мащабната проверка на прокуратурата в енергетиката, която започна преди два месеца под натиска на уличните протести..

Милиарди левове са откраднати от джоба на бедните българи със сметките за ток. Между 420 млн. лв. и 1,040 млрд. лева сме ужилени всички ние като потребители от юни 2001 г. досега само от договорите с двете частни централи в енергийния комплекс "Марица-изток" - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". От пускането на централите досега те са оскъпили електроенергията между 10% и 25%, съобщиха от Софийска градска прокуратура. Това означава, че всеки от нас - от пеленачетата до старците, е ощетен с между 60 и 150 лева само от тези два договора, сключени на 13 юни 2001 г. от кабинета на Иван Костов.
Далаверите в електроенергетиката, които бъркат в джобовете ни повече от десетилетие, обаче не са само в тези два договора.

Пет наказателни производства са образувани в прокуратурата за престъпления с нанесени щети за милиарди левове в енергетиката. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви резултатите от проверките в Държавната комисия за енергийно регулиране /ДКЕВР/, Националната електрическа компания /НЕК/, трите електроразпределителни дружества и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/. Обвинителите стартираха разследването си на 12 февруари под натиска на масовите улични протести.

Държавата не потърсила дивидент за 200 млн.
Държавата е изгубила близо 200 млн. лева само по едно от делата, показват най-фрапиращите данни от проверката. В периода 2011-2012 г. длъжностните лица от МИЕТ не са потърсили дивидент от печалбата на ЧЕЗ, която към 31 декември 2012 г. възлиза общо на 593 449 000 лева. Енергийното ведомство е трябвало да получи 33% от тази сума, колкото е размерът на държавния дял. Никой от министерството обаче не е предприел каквито и да е действия в тази насока и така държавата е била ощетена. Делото е образувано по чл. 219 от Наказателния кодекс - за умишлена безстопанственост. "Длъжностните лица не са използвали всички механизми, с които държавата може да защити правата си", уточни главният прокурор. Юристи коментираха, че в управителните органи държавата обикновено се представлява от зам.-министър. Сега от държавното обвинение ще проверяват в рамките на наказателно производство кой точно от енергийното министерство носи вина за невзетите пари. В периода от 2007 до 2012 г. държавата е получила дивидент единствено за 2010 година. Според прокуратурата в договора за приватизация между държавата и ЧЕЗ изрично са посочени механизми за решаване на споровете между акционерите, дори и ако мажоритарният собственик не желае да разпределя печалба.

Второто дело е срещу виновни длъжностни лица от ДКЕВР се облажила с незаконна такса.
ДКЕВР и е образувано по чл. 282 от НК - за престъпление по служба. Причината е, че комисията е одобрила без мотиви временни цени за включването на мощностите на производители на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Това се е случило на 13 и 14 септември миналата година и е направено в нарушение на Закона за енергетиката. На 18 септември са определени временни цени за достъп до електроразпределителната и електропреносната мрежи на производителите на "зелена" енергия, ползващи преференциални цени. Прокуратурата е установила, че от ДКЕВР изобщо не са правили анализ и не са поискали конкретни данни от трите енергийни предприятия. Не е било преценено и доколко разходите им са реални. С тези си действия от ДКЕВР не са изпълнили служебните си задължения с цел да набавят за себе си или друг облага, твърди прокуратурата.

НЕК търгувала на загуба
Оказа се, че от 1998 г. насам държавата е купувала на високи цени електрическа енергия, без да има необходимост, съобщи зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който ръководи екипа, извършил проверката в НЕК по договорите с ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. Съгласно договорите НЕК купува 100% от еленергията, която се продава от тецовете, независимо от необходимостите на вътрешния пазар. Така държавната компания практически е на загуба, защото купува ток на завишена цена, а след това продава излишъка на по-ниската пазарна цена. "През 2001 г. са сключени две споразумения, а през годините - множество споразумения до 2012. НЕК е била задължена да изкупува цялата електроенергия от двете електроцентрали, независимо от енергийните нужди на страната. Още през 2000 г. е установено, че потреблението и износът изостават от прогнозните, заложени в договорите. Независимо от това договорите са сключени. Поради високите цени на тази електроенергия тя не може да бъде продавана без загуба. От пускането на централите до този момент установихме, че електроенергията е оскъпена с между 10% и 25%. Тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като са сключени така, че при прекратяване НЕК ще търпи огромни загуби. Считаме, че са налице действия на представители на НЕК, които са довели компанията до огромни загуби", заяви Джамбазов.

Регулаторът завишавал разходи на Енергото
Четвъртото дело е образувано отново по чл. 219 от НК за умишлена безстопанственост. То е срещу неизвестни извършители от ЧЕЗ и е базирано на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от проверка в ЧЕЗ, приключила на 8 февруари 2013 г. Държавните одитори са проверили 396 договора за обществени поръчки, по които са констатирани множество нарушения. Другите две дружества - ЕВН и Енерго-ПРО, се измъкват, тъй като само са заобиколили Закона за обществените поръчки, но това е било с одобрението на ДКЕВР, за което пък комисията също ще бъде подведена под отговорност. Освен това проверката е показала, че регулаторът е завишавал разходи на ЕВН, които те изобщо не са искали. Така например ЕРП-то е декларирало технологични разходи в размер на 11-12%, докато ДКЕВР е одобрявала 15%, съобщи зам. градският прокурор на София Роман Василев.

ДАНС прихванала енергиен шеф
Единственото дело срещу известен извършител е петото. Прокуратурата подхваща директора на НЕК Михаил Андонов за умишлена безстопанственост по чл. 219 и за неизгодна сделка по чл. 220 от НК. Досъдебното производство е образувано след доклад от ДАНС, който съдържа класифицирана информация. Периодът на извършване на престъпленията обхваща 2011-2012 година, когато са сключвани неизгодни сделки за НЕК.
От прокуратурата уточниха, че по петте дела, свързани с енергетиката, се работи активно и производствата ще приключат бързо. В понеделник главният прокурор е предал доклада от проверката на служебния премиер Марин Райков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив