16 Юни 2024, 23:34 Днес (0) | Вчера (0)

Не плащаме тока, ако сметката е надута с 50%

20 Септември 2013 08:42 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 септември 2013, 08:44

Забранява се на енергото да спира тока в петък в неработни дни и на официални празници

Клиентите на енергото ще имат право да не платят сметката си за ток, ако тя е с 50 на сто по-висока в сравнение със средната за 6 месеца назад. Едва когато съответното ЕРП им докаже, че те реално са консумирали повече киловатчаса енергия, те ще трябва да се издължат. Това последно е записано като текст в поправките на енергийния закон, които днес се внасят в Народното събрание.  Освен това с промените ЕРП-тата ще бъдат задължени да напишат черно на бяло в сметката на хората, че имат това право.

Първоначално се предвиждаше процентът на увеличение на сметката, при който човек има право да не плаща, да е 30 на сто. Освен това сравнението щеше да се прави спрямо същия месец на предходната година.

Вносителите от БСП обаче са се съгласили на компромисен вариант.

Причината е, че тази година човек може да е ходил на море през август, а миналата – през юни и тогава сравнението няма да е точно, обясни червеният депутат Явор Куюмджиев, който е един от вносителите на законовите поправки. Той съобщи още, че освен обсъжданите досега промени, се внася една изцяло нова. С нея в закона ще се запише текст, който изрично забранява на енергото да спира тока в петък в неработни дни и на официални празници.

В набора от промени е оставен друг важен за абонатите текст, за който „Монитор“ вече писа. Той забранява на ЕРП-тата да прекъсват елзахранването за суми до половин минимална заплата, тоест в момента до 155 лв. Тази забрана обаче пада, ако клиентът има повече от две неплатени сметки.

Наред с това ще бъда въведена забрана енергото да начислява сметки за три или шест месеца назад без знанието на клиента. Това се случва, когато ЕРП-то провери електромера, види, че той не отчита коректно и го „узаконява“ с подписите на двама съседи.

В промените е заложено и сериозноувеличаване на срока за жалби за изгорели уреди – от сегашните три дни на 60 дни. Както и право на клиентите да не плащат сметката за цял месец, ако напрежението в дома е по-ниско повече от 10 дни в месеца.

Отстъпка е направена по отношение на срока за възстановяване на спрения ток, след като бъде платен. Предвиждаше се той да бъде съкратен до 4 часа, но внесените текстове са за 8 часа. В момента при обикновена услуга този срок е 24 часа, а при експресна – 8 часа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив