26 Май 2024, 23:21 Днес (0) | Вчера (0)

Минаваме на гръцки коли

28 Юни 2012 08:35 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2012, 08:37

Внос от Солун излиза на половин цена

Българи минаха на гръцки автомобили. Нашенци изкупуват всеки ден коли втора употреба от борсите в Солун, Кавала и Лариса. Съседите много свалиха цените, убиха ни бизнеса, изреваха търговците от Дупница. Градът с най-много автоборси на глава на населението сега на може да продаде и една кола в най-слабите дни през седмицата. От 10 години съм в този бизнес, такава суша не е била, твърди Юли Христов. Автокъщата му е пред фалит, едва плаща наем за помещението, заплати и осигуровки. Само преди шест години той вадел голяма печалба от търговията. През лятото е много зле, но кризата в Гърция съвсем ще ни затрие, обясни Христов. Заради намалената покупателна способност търговците там изпилили цените под разумния минимум. Колегата им от Дупница дори се чуди остава ли им някаква печалба след сделките. Затова и българите сега купуват оттам. Гърците пък продават по един от двата или трите семейни автомобила, които имат от преди кризата. Според търговците поддръжката им вече им идва в повече и не могат да ги обслужват. "Цените в Гърция сега са по-ниски от тези в Италия. А дори и на същата цена като в Рим да се продават, пак излизат по-евтино, защото транспортът им е много по-малък", обясни Иван Георгиев от София. Мъжът вкарва коли от години и ги продава на Горубляне. Започнал е с внос от Германия, като автомобилите докарвал лично. По-късно наемал автовози и до началото на тази година вкарвал коли от Италия. От 3 месеца всяка събота и неделя обикаля борсите в Гърция. "В Солун и Кавала намирам коли, които са по-евтини от Италия. С транспорта и малката печалба за мен изкарвам добри пари и намирам бързо клиенти. Така парите се въртят и макар и с малко печеля", обясни Георгиев. Той коментира, че за два месеца е продал 8 автомобила от Солун. "Докарвам предимно малки, т.нар. дамски автомобили, които в момента се харчат добре у нас. Пазарът се размърда, защото цените паднаха много и хора, кътали пари, сега ги харчат за хубави и евтини автомобили", коментира още търговецът. Той разказа, че от Благоевград вече дори има организирани маршрутки, които возят клиенти направо в солунските автоборси. Големи автокъщи у нас пък изкупуват скъпи лимузини от Гърция, които в сравнение с Италия са на половин цена. "Спортно БМВ, което у нас се продава за 24 бона, колеги успяха да купят от Атина за 6000 евро", разказа още Иван Георгиев. Той допълни, че с камиони се докарват и резервни части, защото и те са на половин цена. 

Македонците, които през последните години купуваха коли от Дупница на килограм, също се насочили към борсите в Солун и близките до границата градове. 

У нас пък обикалят само бедни клиенти, които търсят бракма до два бона. "Нямаме сметка да внасяме от Европа такива коли, разходите надвишават тази стойност", коментират търговците. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив