20 Май 2024, 05:25 Днес (0) | Вчера (0)

Кабинетът търси терени за автогонки

08 Октомври 2015 09:01 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2015, 09:11

Военният министър предлага пустеещи летища в Добрич и Ямбол

Правителството търси терени, на които да се провеждат автогонки - това е изненадата от вчерашния министерски съвет. От стенограмата от заседанието става ясно, че премиерът Бойко Борисов чака от военния министър Николай Ненчев информация за "две-три места", където любителите на високите скорости да карат бързо. "Имаме няколко летища с отпаднала необходимост, можем да ги предоставим, господин премиер. И в Добрич имаме, и около Тенево, около Ямбол, така че на няколко места", услужливо го информира Ненчев.

Разговорът е абсурден, защото само преди два дни бе представен проект за изменение на Наказателния кодекс, според който гонките стават престъпления и за тях ще се лежи в затвора. 

Темата се завързва, след като Борисов съветва министрите на вътрешните работи и на правосъдието, които имат задача да решат проблема с катастрофите и многото жертви по пътищата, да не спорят кое е гонка и кое не е. Той настоява решението срещу незаконните "състезатели" да е: "В момента, в който ги задържат патрулите - има дежурен прокурор, има дежурен съдия. За превишена скорост има санкции в Закона за движение по пътищата, за хулиганството - също има. Разковничето - веднага съдопроизводство, незабавно и сваляне на колата от движение. Така ще ги заболи и ще разберат, че това не е правилно". След това добавя: "Искат да им се направят писти, да карат бързо. Но те, пистите, нали струват пари?!" После Борисов разсъждава, че може "на две-три места в България да им дадем възможност".

Малко преди да стигне до тези идеи, премиерът назидава министрите колко много пари се харчат за лечението на ранените при катастрофи. Здравният министър Петър Москов посочва сумата от 20 млн. лв. от началото на годината, като средният разход за един пострадал, лекуван в болница, е 5500 лв. От 3752 жертви на пътнотранспортни произшествия, които са се нуждаели от лечение в болница, 1200 са трайно инвалидизирани, съобщава Москов. 

"Днес очаквам министърът на вътрешните работи и правосъдният министър да финализирате промените, които сме обещали на хората. И те трябва да се сведат в едно нещо - незабавно наказание! За алкохол, за превишена скорост, за наркотици включително, за каране без шофьорска книжка - незабавни наказания! Незабавното наказание е прибиране на табелите, една година тази кола да бъде извън движение. Юристите да изпипат текстовете", заповядва премиерът. Според него ефектът ще е голям, ако се хваща "по един на нощ", а на следващия ден нарушителят остава без кола за цяла година. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив