20 Май 2024, 17:34 Днес (11) | Вчера (0)

Големите пари идват при бързите правителствa

16 Юни 2015 08:59 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2015, 09:09

Тромава администрация спъва наистина големите инвестиции в България, които могат да променят икономиката

През първото тримесечие на 2015 г. БНБ отчете пореден спад в преките чуждестранни инвестиции, като нивото им е било 181 млн. евро. Близо 2 пъти по-ниско от това през първото тримесечие на 2014 г. И този пореден спад на чуждите инвестиции идва, след като в продължение на години България има най-ниското ниво на данъците в ЕС и една от най-евтината работна ръка в цяла Европа. Все предимства, които българските политици изтъкват. И въпреки че преди по-малко от месец премиерът Бойко Борисов се похвали как за няколко дни е открил заводи, които ще дадат работа на 10 000 души. Което е всъщност много добро постижение на фона на спадащите инвестиции. Но и проблем, тъй като повечето от тези заводи всъщност са разширение на досегашни инвестиции, а не чисто нови чуждестранни инвестиции, които да са направени на зелено.

"България се нуждае от всяка една инвестиция, особено от новите. Това е начинът българската икономика да се развива, да се създават нови работни места и те да са устойчиви, а не временни”, коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Какво е значението на новите чуждестранни инвестиции за създаването на нови работни места, показва и изследването на привлекателност на европейските икономики от 2014 г. Съседната Турция например е успяла да увеличи работните си места със 162% благодарение на 98 нови инвестиционни проекта. А в същото време България има постоянен спад на преките чуждестранни инвестиции и правителството се опитва да овладява и намалява безработицата чрез инвестирането на бюджетни средства за субсидирана заетост.

"Няма как да имаме нови и устойчиви работни места без чуждите инвестиции. Всяка една инвестиции увеличава търсенето на работна ръка и влияе положително на доходите и стандарта на живот”, обясни Божидар Данев.

Пустеещите полета на голямата снимка трябва да се ползват за новия град. 

Чуждите инвестиции обаче не само означават пари и работни места. Звучи странно, но те се оказват и в основата на това дали един град е привлекателен, или не. А София, както и останалите източноевропейски градове си е направо скучна. Едва 17% от анкетираните в европейското проучване на привлекателността бизнесмени намират атрактивност в Източна Европа. За сравнение при градовете от Западна Европа определението, че са привлекателни, са дали 82% от анкетираните бизнесмени. Всъщност градската среда е основният показател, по който бизнесът определя един град като привлекателен или не.

Чуждите инвестиции ще са наистина сериозни, ако в една държава има устойчива политическа стабилност. Липсва ли тя, няма начин наистина големите пари да влязат в една държава.

Колко е важна политическата стабилност става ясно, ако се проследят спънките пред един от най-интересните и интригуващи проекти, които са избирали България за дестинация - изграждането на селище Света София между селата Равно поле и Мусачево.

Според проспекта на инвеститорите в проекта ще бъдат инвестирани 1,625 млрд. лв. С тях реално в Софийското поле ще бъде издигнат изцяло нов град, често пъти определян във вестникарските публикации като българския Лас Вегас или Макао. Между другото от 2004 г. насам това е едва вторият проект, който получава от правителството сертификат за приоритетна инвестиция. Първият бе изграждането на заводи в Търговище на "Тракия глас”.

Според документацията на проекта в този нов град ще трябва да бъдат изградени няколко 4 и 5-звездни хотели и луксозни жилищни сгради. Предвидено е и построяването на увеселителен център от световна класа, като в него ще има конгресен център и молове, които биха могли да приемат едновременно 31 хил. души.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив