17 Юни 2024, 05:08 Днес (0) | Вчера (0)

БСК поиска държавата да откупи зелените централи и американските "Марици"

23 Юли 2013 00:11 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2013, 00:19

Камарата критикува и начина, по който ДКЕВР предлага токът да поевтинее от началото на август

Радикална мярка за решаването на част от проблемите в българската енергетика представиха вчера от Българската стопанска камара (БСК). Работодателите предлагат държавата да изкупи правата или собствеността на американските ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, както и на ВЕИ централите. Това можело да стане с целево набран ресурс извън заложеното в бюджета на страната. След това държавата можела да приведе към пазарни условия ценообразуването на тези производства. Не е ясно обаче как точно ще стане това, при положение че Националната електрическа компания е сключила дългосрочни договори както с американските централи, така и със зелените производители за задължително изкупуване на тока им на преференциално високи цени. Прекратяването им би донесло огромни неустойки за страната ни, а и инвестициите в тези централи възлизат на милиарди левове.

Камарата критикува и начина, по който ДКЕВР предлага токът да поевтинее от началото на август. Свиването на цените с около 5 % ще се постигне за сметка на инвестициите на трите ЕРП-та. Едновременно с това приходите от търговията с парникови емисии ще отидат за покриването на скъпия ВЕИ ток. Според Стопанската камара промените в ценообразуването не бива да бъдат за сметка на инвестиционни разходи на енергийните дружества. Още повече че само преди дни и трите ЕРП-та се оплакаха от загуби, а ЕВН и "Енерго -Про" заявиха, че едва покриват санитарния минимум за ремонти и инвестиции в мрежата. От БСК посочват също, че средствата от продажба на квоти парникови газове трябва да се насочат към енергийноефективни технологии в индустрията, а не към покриване на ценовите разлики от производството.

Трябва да се търсят дългосрочни, а не временни решения, смятат от работодателската организация. Самата шефка на ДКЕВР Анжела Тонева призна преди дни, че решението за изкупуване на зелен ток с парите от продажбите на емисии ще има ефект само за около година, след което ще трябва да се търси алтернатива за покриването на тези разходи.

От БСК отбелязват също, че цените за износ на електроенергия не трябва да са по-ниски от тези за вътрешно потребление, тъй като това прави продукцията на българските фирми неконкурентоспособна.

Резерви за новото поевтиняване на тока изразиха и от Асоциацията на индустриалните потребители, според които затапването на цените е само временна мярка. Вчера темата бе обсъдена на консултативен съвет в ДКЕВР, на който трябваше да присъстват синдикатите, неправителствени организации и граждански сдружения. Заседанието на регулаторния орган обаче беше обявено за закрито. Днес цените на тока отново ще се обсъждат - този път с трите ЕРП-та и с останалите заинтересовани страни, които вече възроптаха срещу новия модел. От "Енерго-Про" и ЕВН вече заявиха, че ще търсят правата си по съдебен път.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив