19 Май 2024, 04:18 Днес (0) | Вчера (0)

Шефът на "Газпром" обсъжда руското участие в експлоатацията на хърватски петрол и газ

09 Юли 2014 14:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2014, 14:42

Хърватското правителство обяви търг за проучване и експлоатация на залежите от петрол и газ в Адриатическо море, към който "Газпром" проява интерес

Шефът на руския гигант "Газпром" Алексей Милер пристигна на посещение в Хърватия, където ще разговаря с президента Иво Йосипович и премиера Зоран Миланович по редица теми в областта на енергетиката, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от БТА и БНР. Очаква се сред най-важните обсъждани теми да бъдат руското участие в проучването и експлоатацията на петрол и газ в Хърватия, газопроводът "Южен поток", както и бъдещето на хърватската петролна компания ИНА.

Хърватското правителство обяви търг за проучване и експлоатация на залежите от петрол и газ в Адриатическо море, към който "Газпром" проява интерес. Що се отнася до "Южен поток", в началото на миналата година Хърватия подписа с "Газпром" план за действие, с който официално откри възможност за строителство на разклонение на газопровода през нейна територия, но така и не бе основана фирма, която да реализира проекта. Същевременно Хърватия следва политиката на ЕС, според която проектът "Южен поток" противоречи на европейското законодателство.

Важна тема е и бъдещето на петролната компания ИНА в светлината на споровете на хърватското правителство и унгарската компания МОЛ, която притежава контролния пакет акции в ИНА. След като бившият премиер Иво Санадер бе осъден за вземане на подкуп от МОЛ за придобиване на контрола над ИНА, законността на покупката бе поставена под въпрос. "Газпром" се споменава като един от сериозните купувачи, ако МОЛ реши да продаде дяла си в ИНА. От друга страна, хърватското правителство планира изменения в закона за приватизация на ИНА, според които правителството ще "контролира" продажбата на компанията на фирми извън Европейския съюз.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив