18 Май 2024, 20:35 Днес (0) | Вчера (11)

Токът за домакинствата поскъпва с 4-5% от лятото

21 Декември 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2018, 12:02

Евтин износ и ниско предлагане вдига цената за бизнеса у нас

Електроенергията за домакинствата от средата от лятото на следващата година ще поскъпнат не повече от размера на инфлацията, която е към 4-5%. Това прогнозира в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов. Той добави, че от 1 януари няма да има промяна в цената на топлоенергията, пише в. Монитор. По думите му референтната цена на електроенергията догодина ще се повиши, но моделът, прилаган вече трета година позволява това нарастване да се компенсира с намаление на добавката "Задължение към обществото".
По време на заседанието на парламентарната комисия по енергетика, на което се обсъди състоянието на свободния пазара на електроенергия, стана ясно, че ще се обмислят промени в правилата на работата на борсата.

Депутати и представители на бизнеса бяха единодушни, че високите цени за бизнеса може да орежат конкурентоспособността на българската икономика.

Константин Стаменов от Асоциацията на големите енергийни консуматори се оплака, че търговците извиват ръцете на индустрията с високи цени на тока. "Освен това част от тока, произведен в България се изнася, като за тези количества не се плаща таксата "Задължение за обществото" и той се продава на нашите конкуренти зад граница по-евтино, отколкото на нас", добави той и обясни, че обикновено електроенергията за бизнеса в другите страни от ЕС около 4 пъти по-евтина от тази за бита, а в Германия - дори 6 пъти. По думите му, схемите за компенсация на промишлените потребители на електроенергия в Евросъюза работят от 2012 г., а у нас тази възможност още се обмисля.

В началото на заседанието на комисията министърът на енергетиката отчете, че имаме средна цена от 39,71 евро за мегават час на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), които са по-ниски, отколкото в други страни от Югоизточна Европа. Анализът на БНЕБ показвал, че на борсата в Унгария тя е 50,68 евро, в Румъния - 46 евро, в Гърция 60,03 евро. В тази връзка Константин Стаменов поясни, че в момента металургичните предприятия у нас плащат реално по 104 лв. за МВтч, което е много повече, отколкото от конкурентите ни.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев пресметна, че през декември миналата година средната цена на борсата е била 88 лв./МВтч, а сега - 133 лв., което е с 51% повече. Според него като се сравняваме с другите борси не бива да забравяме, че там към цената не добавят американски централи, защото нямат такива. "Ние чрез "Задължение за обществото" към цената на борсата плащаме още 20 евро за мегаватчас", обясни той. "Таксите за парниковите емисии, които се плащат от всички български потребители субсидират износа на електроенергия. Досега с 260 млн. лв. от "Задължение за обществото" и със 130 млн. лв. с парникови квоти износът на ток плащаме за това да се изнася евтино ток, който потребяват нашите преки конкуренти", добави той. Велев поясни, че скъпият промишлен ток ще рефлектира в покачване на цените на вътрешния пазар в секторите, където няма голяма конкуренция, но това не може да се направи за нашия промишлен експорт. Според Велев пазарът ни не е добре функциониращ, защото не предлага типови продукти.

Зам.-председателят на АИКБ Румен Радев информира за дефицит на електроенергия в страната, заради по-ниско предлагане, което стимулира ръстът на цените на пазара "Ден напред". По думите му, на този сегмент разполагаемата мощност е много малка около 1000 мегавата, но през зимата пада до 500-600 мегавата, което е крайно недостатъчно.

Депутатът Жельо Бойчев от БСП предложи със законови промени да се обмисли промяна в правилата на търговията на БНЕБ. Неговият съпартиец Таско Ерменков констатира, че КЕВР е длъжник за решаването на проблема и не може 3 месеца да даде резултати от проверката, която прави на борсата. Председателят на енергийна комисия Делян Добрев опонира, че законодателните промени трябва да се инициират от ресорното министерство, а не от парламента. Според него, по-високите пазарни цени на борсата ще дадат възможност да се намалят компенсациите, които се плащат на субсидираните производители, продаващи на борсата. Това от своя страна ще намали значително и таксата "Задължение към обществото. В заключение Добрев припомни, токът поскъпва и заради скачащите цени на парниковите квоти, които се купуват от топлоцентралите, независимо дали са на въглища или природен газ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив