29 Март 2024, 06:49 Днес (0) | Вчера (11)

Съюз на застрахованите: Някои дружества нарушават правото на информация

17 Април 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Нарушения на правото на информация по Закона за защита на потребителите и правилата за търговия е констатирал Съюзът на застрахованите в България в резултат на анкета относно Каско и Гражданска отговорност. Анкетата е осъществена в периода 31 март - 7 април т. г.

Нарушения на правото на информация по Закона за защита на потребителите и правилата за търговия е констатирал Съюзът на застрахованите в България в резултат на анкета относно Каско и Гражданска отговорност. Анкетата е осъществена в периода 31 март - 7 април т. г.
Според всички анкетирани по застраховката Гражданска отговорност потребителят получава задължителната /съгласно чл. 381а от ТЗ/ преддоговорна информация едва след сключването на договора. Тази информация обаче е поместена на малка част от гърба на полицата и не съдържа важни условия за сключването на договора, заяви Георги Бакалов, председател на Съюза на застрахованите в България.
Липсват задължителните за обявяване начини за прекратяване на договора /съгласно чл. 381а, т. 4 от ТЗ/; последиците от неплащане на премиите /чл. 381а, т. 5 от ТЗ/, което е констатирано при повечето застрахователи и изключенията от покритите рискове /чл. 381а, т. 3 от ТЗ/, както и процедури за извънсъдебно уреждане на спорове /чл. 381а, т. 10 от ТЗ/, констатирано при всички застрахователи, обясни Бакалов.
По застраховката Каско на МПС преддоговорната информация по чл. 381а от ТЗ се поднася устно на потребителя преди сключването на договора, и то само в частта за покритите рискове, без да се посочват изключенията към тях, коментира Бакалов. В подходяща писмена форма, както изисква законът, застрахованият /потребителят/ получава преддоговорната информация едва след сключването на договора, допълни той. Такава практика е констатирана при всички застрахователи.
Пак при всички застрахователи липсва изискването за обявяване по чл. 381а, т. 10 от ТЗ процедури за извънсъдебно уреждане на спорове, показват резултатите от анкетата.
Изключително важен момент при сключване на договор по застраховка Каско е предложението /заявлението/ за сключване на договора. В това заявление се нанася информация за застрахованото МПС и за съществени обстоятелства по ползване на МПС, които по преценка на застрахователя имат значение за оценката на риска, както и такава, изискуема съгласно различните рискови клаузи. Заявлението се попълва във всички случаи от застрахователя и единственият екземпляр остава у него. Изключение от горната практика констатирахме само при един застраховател, обяви Бакалов.
Тъй като в повечето случаи застрахованият не притежава заявлението и е лишен от възможността да провери достоверността му или да открие грешки в обявеното от него, това според договорните условия може да даде санкциониращи основания на застрахователя. Горното обстоятелство лишава застрахования от възможността да коригира законосъобразно евентуални несъответствия в заявлението, които може да доведат до фатални икономически последици за него при ликвидация на щетите след застрахователно събитие, обясни Бакалов. Във връзка с това Съюзът на застрахованите в България се е обърнал за съдействие към Комисията за защита на потребителите с молба за предприемане на необходимите съобразно законните правомощия действия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив