18 Май 2024, 16:00 Днес (0) | Вчера (11)

Съветът на ЕС и ЕП се споразумяха по реформата на фискалните правила

12 Февруари 2024 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2024, 15:24

Промените ще насърчат инвестициите, растежа и създаването на работни места в целия ЕС

Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха предварително политическо споразумение по предложената реформа на рамката на ЕС за икономическо управление. Основната цел на реформата е да се гарантират стабилни публични финанси, като същевременно се насърчава устойчивият и приобщаващ растеж чрез реформи и инвестиции.

Винсент ван Петегем, министър на финансите на Белгия, подчерта, че новите правила значително ще подобрят съществуващата рамка и ще осигурят ефективни и приложими правила за всички държави от ЕС. Те ще защитят балансирани и устойчиви публични финанси, ще засилят фокуса върху структурните реформи и ще насърчат инвестициите, растежа и създаването на работни места в целия ЕС.

Съветът и Парламентът се споразумяха да запазят общата цел на реформата за намаляване на съотношението на дълга и дефицитите по постепенен, реалистичен, устойчив и благоприятен за растежа начин, като същевременно защитават реформите и инвестициите в стратегически области като цифрови, зелени, социални или отбрана. В същото време новата рамка ще осигури подходящо пространство за антициклични политики и ще се справи с макроикономическите дисбаланси.

Споразумението също така запазва задължението за държавите-членки да представят национални средносрочни фискални структурни планове.

Комисията ще представи "референтна траектория" (по-рано наричана "техническа траектория") на държави-членки, в които държавният дълг надвишава 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) или където държавният дефицит надвишава 3% от БВП. Временното споразумение предвижда незадължителен и фактически предварителен диалог между държавите членки и Комисията преди това.

Временното споразумение съдържа две предпазни мерки, с които референтната траектория трябва да отговаря, предпазната мярка за устойчивост на дълга, за да се гарантира намаляване на нивата на дълга, и предпазната мярка за устойчивост на дефицита, за да се осигури предпазен марж под референтната стойност на дефицита по Договора от 3% от БВП, за създаване на фискални буфери.

Новите правила допълнително ще насърчат структурните реформи и публичните инвестиции за устойчивост и растеж. Държавите членки ще могат да поискат удължаване на четиригодишния период на фискална корекция до максимум седем години, ако извършат определени реформи и инвестиции, които подобряват устойчивостта и потенциала за растеж и подкрепят фискалната устойчивост и отговарят на общите приоритети на ЕС. Те включват постигане на справедлив, зелен и цифров преход, гарантиране на енергийна сигурност, укрепване на социалната и икономическа устойчивост и, когато е необходимо, изграждане на отбранителни способности.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив