29 Май 2024, 19:11 Днес (1) | Вчера (7)

Стопанската конюнктура в страната e сравнително благоприятна

28 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това показва месечната анкета на НСИ

През януари 2004 г. стопанската конюнктура в страната e сравнително благоприятна, съобщиха от НСИ. Общият показател на бизнес климата  остава без промяна и продължава да е над дългосрочното си средно равнище (с 8.7 пункта).
Промишленост. Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се покачва през същия месец с 0.6 пункта. Подобрени са оценките за настоящата и очакваната бизнес ситуация в предприятията.  Същевременно януарската бизнес анкета на НСИ регистрира намаление в баланса на оценките за производствената активност на предприятията.  През периода от октомври 2003 г. до януари 2004 г. обаче, осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4.6 на 5.1. Средното натоварване на мощностите в промишлеността се покачва с 1.9 пункта  и се оценява на 63.1%, а излишъкът от мощности намалява. Повишени са и очакванията на мениджърите за износ през следващите три месеца. В сравнение с три месеца назад оценките за конкурентната позиция на предприятията, както на вътрешния, така и на външния пазар, вкл. и за страните от Европейския съюз не се променят.
По отношение на продажните цени промишлените предприятия не предвиждат увеличение.
Строителство. През януари 2004 г. стопанската конюнктура в строителството остава без промяна. Съставният показател “бизнес климат в строителството” запазва равнището си от миналия месец.
Очакванията за бизнессъстоянието през следващите 6 месеца, а така също и за производствената активност  и заетите през следващите 3 месеца, се подобряват.
През януари повече строителни предприятия посочват неблагоприятните климатични условия като затруднение в дейността.
Търговия на дребно. В търговията на дребно  бизнес анкетите на НСИ също не отчитат съществена промяна в равнището на съставния показател “бизнес климат”. По-неблагоприятни са очакванията, както за продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите месеци. Повишават се проблемите на предприятията свързани с недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.
По отношение на настоящото движение на продажните цени в търговията на дребно оценките са, че има повишение, но в перспектива за следващите 3 месеца няма инфлационни очаквания.
Услуги . През януари 2004 г., съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” запазва равнището си от миналия месец.
По-добро, в сравнение с месец назад се оценява търсенето на услуги, които предлагат предприятията от този сектор. Същевременно мениджърите са по-умерени в очакванията си (за търсенето) през следващите три месеца. По тяхно мнение не се предвижда и допълнително наемане на работна сила.
По отношение на факторите, затрудняващи дейността в този сектор повече предприятия са посочили, че имат финансови проблеми, икономическата среда е по-несигурна и затрудненията свързани със слабости в икономическото законодателство са повече в сравнение с декември 2003 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7973
GBP 2.4796 2.4887 2.2988
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив