12 Май 2024, 21:09 Днес (0) | Вчера (0)

Словенската застрахователна асоциация и Агенцията за застрахователен надзор в съвместни усилия за укрепване на финансовата грамотност

02 Април 2024 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2024, 13:25

Резултатите от проучването на Евробарометър, публикувани миналата година, показаха, че нивото на финансова грамотност в ЕС е средно ниско. Най-финансово грамотни са жителите на Холандия, Швеция, Дания и - Словения. Въпреки че Словения се представя добре по европейските стандарти, все още има значително място за подобряване на финансовата грамотност.

Резултатите от проучване на Евробарометър, публикувано миналото лято, показаха, че само 18% от гражданите на ЕС имат висока финансова грамотност, която включва финансови познания и финансово поведение. 64% имат средно, а останалите 18% ниско ниво на финансови познания и поведение. Има значителни разлики между страните от ЕС. Само в четири държави-членки на ЕС 25% от хората имат високо ниво на финансова грамотност, т.е. Холандия, Швеция, Дания и Словения.

Резултатите показват колко важно е за държавите-членки да засилят финансовото образование за групи от хора, които са средно по-малко финансово грамотни. Сред тях, според Европейската комисия, са особено жените, младите хора, хората с по-ниски доходи и тези с по-ниско ниво на образование. През последните години Европейската комисия многократно подчертава, че добрата финансова грамотност е в основата на финансовото благосъстояние на хората. Като част от това в началото на 2022 г. комисията разработи и рамка за по-голяма финансова компетентност на възрастните. Целта е да се подобрят финансовите умения на хората, така че да могат да вземат добри решения относно личните си финанси.

Въпреки че Словения се представя добре по европейските стандарти, все още има значително място за подобряване на финансовата грамотност, според Словенската застрахователна асоциация.

За целта Словенската застрахователна асоциация (SZZ) и Агенцията за застрахователен надзор (AZN) работят активно за укрепване на уменията за финансова грамотност и финансовото разбиране. Двете институции се обръщат към широката общественост с образователна и полезна информация, тъй като всеки от се сблъсква с лични финанси и необходимостта да разбира финансовите продукти на практика през цялото време. В края на месец март беше проведена и седмица на финансовата грамотност, на което бяха засягнати различни сфери от живота и ситуации, така че всеки да получи полезни знания и умения на информиран потребител.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив