18 Май 2024, 13:02 Днес (0) | Вчера (11)

Сблъсък между ЕЦБ и "УниКредит" заради капиталовите планове и присъствието на банката в Русия

07 Ноември 2022 09:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 ноември 2022, 09:10

Сблъсъкът също така е знак за по-твърдата позиция на централната банка към капиталовите планове на кредиторите от еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) влезе в конфликт с UniCredit заради плановете на италианския кредитор да върне средства на своите акционери и относно неуспеха на банката да напусне Русия, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки лица, запознати с въпроса, предаде БНР. Търканията нараснаха, откакто главният изпълнителен директор на голямата европейска банка Андреа Орсел пое управлението през април 2021 г. и приложи агресивна стратегия за преразглеждане на операциите на UniCredit и изплащане на повече средства на акционерите.
Двете страни са изразили своите противоположни мнения в поредица от писма, според един от източните на финансово издание, информиран по въпроса, който посочи, че отношенията са "повече от само леко обтегнати".
"УниКредит" заяви, че ЕЦБ "непрекъснато ни е поставяла предизвикателства и насоки" по време на стратегическия ремонт на банката, добавяйки, че "обществената подкрепа" на регулаторите е "показателна за доверието, което се проявява по отношение на нас". От ЕЦБ отказаха да коментар информацията на "Файненшъл таймс". Сблъсъкът също така е знак за по-твърдата позиция на централната банка към капиталовите планове на кредиторите от еврозоната, докато се подготвят за рецесия. Италия и Германия - двата най-големи пазара на UniCredit - се очаква да бъдат най-силно засегнати от енергийната криза в Европа поради предишната им силна зависимост от руския газ.
Няколко души, информирани за дискусиите, казаха, че ЕЦБ е възразила срещу ангажимента на UniCredit да разпредели 16 милиарда евро на акционерите до 2024 г., заявявайки, че това противоречи на официалните насоки, че "банките не трябва да определят своите дивидентни политики в абсолютни суми".
Освен това в информацията на финансово издание се казва, че има и напрежение относно неуспеха на UniCredit да прекъсне връзките си с Русия, тъй като ЕЦБ гледа на руското присъствие на банката като на нежелан източник на риск и кара да напусне страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив