20 Май 2024, 18:56 Днес (11) | Вчера (0)

Ръстът на инфлацията в еврозоната съживи надеждите за възстановяването на пазара

03 Юни 2015 13:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юни 2015, 13:19
Под лиценза на creativecommons

Годишният темп на инфлацията е отбелязяла ръст от 0.3%, в сравнение с 0% през април, сочат данните на статистическата агенция на Евростат

Инфлацията в еврозоната е станала положителна през месец май след пет месеца на стагнация, което съживява надеждите за икономическото възстановяване в Европа, предаде Би Би Си.

Годишният темп на инфлацията е отбелязяла ръст от 0.3% в сравнение с 0% през април, сочат данните на статистическата агенция на ЕС Евростат. Връщането на инфлацията вероятно ще бъде приветствано от Европейската централна банка (ЕЦБ), която се стреми да избегне дефлация през последните месеци.

Цените на услугите са нараснали с 1.3%, докато цените на храните и напитките са се повишили с 1.2%. Цените в енергийния сектор са паднали с по-бавни темпове. Те са намалели с 5% през май на годишна база, в сравнение с годишния спад от 5.8%, наблюдаван през април.

Инфлацията във валутния съюз започна да преминава от отрицателна на положителна територия, след като по-рано тази година Европейската централна банка пусна план за парично стимулиране на икономиката.

"Това увеличение е по-добро, отколкото се очакваше, дори ако инфлацията не е отбелязала голям ръст", заяви Хауърд Арчър, главен икономист за Европа на IHS Global Insight.

"Възобновяеми спадове в дефлацията за еврозоната са все по-малко вероятни заради повишаването на цените на петрола, слобостта на еврото и подобрената икономическа дейност в еврозоната."

Данните идват, след като по-рано бе отчетено известно подобряване на данните за инфлацията в Испания, Италия и Германия, като цените в най-голямата икономика на еврозоната се покачиха с най-бързия си темп за последните осем месеца. Нарастването се дължи до голяма степен на възстановяването на цените на петрола и може да се отрази на икономическата оценка на ЕЦБ, когато банкерите се съберат във Франкфурт за поредното си заседание през тази седмица.

Цените в еврозоната бяха в застой през април, след като през последните четири месеца бе отчетено годишно понижение.

ЕЦБ, която има за цел да поддържа инфлацията малко под 2%, е в началото на своята програма за закупуване на облигации на стойност 1.1 трлн. евро, която възнамерява да продължи поне до септември следващата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив