24 Май 2024, 22:25 Днес (1) | Вчера (10)

Русия прие закон за самозабрана на личните кредити

21 Февруари 2024 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 февруари 2024, 14:00

Така всеки гражданин на страната ще може да се предпази от сключване на заем без негово знание

Руснаците вече ще могат да се предпазват от ситуации, когато измамници сключват от тяхно име заеми, като предварително ще могат да се отказват от възможността да теглят кредити. Такъв закон прие на второ и трето четене Държавната Дума, съобщи електронната агенция АСН. Законът ще даде още една възможност на клиентите да се защитят от мошеници, които оформят от тяхно име кредити или микрозаеми, използвайки откраднати или получени посредством измама персонални данни, каза председателят на Думата Вячеслав Володин.

За прилагане на предпазния механизъм е нужно клиентът да посочи изрична забрана в своята кредитна история, като попълни формуляр с желаните условия на забраната. За да попълни този формуляр трябва да подаде друго заявление за неговото издаване. Услугата ще е безплатна и неограничена по брой подаване на формуляри, обещават от пресслужбата на Банката на Русия. Забраните може да бъдат различни: по вид на кредитора (банка или микрофинансова организация), по начин на кандидатстване за заем (в офис и дистанционно или само дистанционно). Клиентът във всеки момент ще може да отмени самозабраната, ако поиска действително да получи кредит. Щом подаде съответното заявление, той ще има на разположение 24 часа да премисли дали наистина иска да получи заема. Специалистите наричат това "период на охлаждане на желанието" с цел клиентът да вземе действително разумно и отговорно решение за необходимостта от получаване на кредит.

Банките и микрофинансовите организации ще трябва да проверяват преди разрешаването на потребителски заем дали в кредитната история на искателя има сведения за самозабрана. Ако такава бъде установена, кредиторът ще бъде длъжен да откаже отпускането на кредит. Ако въпреки забраната даде такъв заем, няма да може да изисква от кредитополучателя изпълнение на задълженията по кредита.

Законът влиза в сила на 1 март 2025 г. през цифровата платформа «Госуслуги», управлявана от държавата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив