26 Април 2024, 20:37 Днес (11) | Вчера (14)

Разрешения ще се издават за всеки пенсионен фонд отделно

17 Април 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разрешението за управление на фонд за допълнително пенсионно осигуряване да се издава за всеки фонд отделно, приеха вчера депутатите на второ четене на Кодекса за социално осигуряване /КСО/ в пленарната зала.

Разрешението за управление на фонд за допълнително пенсионно осигуряване да се издава за всеки фонд отделно, приеха вчера депутатите на второ четене на Кодекса за социално осигуряване /КСО/ в пленарната зала. Сега пенсионният лиценз, който притежават дружествата, е издаден за дейността по допълнителното пенсионно осигуряване, но тя е свързана с управлението непосредствено на един от тях - доброволния, тъй като лицензите са издавани по Закона за допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Съгласно новите текстове пенсионният лиценз, който е безсрочен, ще се издава след получаването на разрешения и за трите вида фондове.
Депутатите гласуваха и увеличаване на минималния размер на капитала на пенсионноосигурителните дружества от 3 на 5 млн. лв., като този капитал трябва да бъде изцяло внесен към момента на подаване на заявлението за лиценз.
За всяко последващо увеличаване на акционерното участие, в резултат на което се придобиват или надхвърлят 10, 25, 34, 50 или 67% от акциите на едно пенсионно дружество пряко или чрез свързани лица, ще се изисква разрешение от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Осигурителен надзор.
На пенсионното дружество се разрешава да ползва и заем до 10% от собствения си капитал, ако заемът е за придобиване на дълготрайни материални активи, които са необходими за извършване на дейността му и е за срок не по-дълъг от 3 месеца. Досега за това се изискваше разрешение от надзорния орган. Забранява се дружеството да предоставя заеми или да бъде гарант на трети лица, както и да издава облигации.
Предмет на обширни дебати беше предложението на народните представители Емилия Масларова, Кръстьо Петков, Георги Пирински и Димитър Димитров за създаване на нови текстове, регламентиращи придобиване правото на пълна пенсия. Според тях такова право за осигурителен стаж и възраст да се придобива при условие че сборът от стажа и възрастта за мъжете е 100, а този за жените 90, или пък при навършване възраст 65 г. и 15 г. действителен стаж. То обаче не бе прието. Отхвърлено беше и предложението им лицата, участвали ефективно в осигурителния процес не по-малко от 34 г. за мъжете и 27 г. за жените, да имат право на намалена месечна пенсия. Идеята беше тази пенсия да се изплаща с 5% намаление за всяка недостигаща точка, при условие че кандидатите мъже имат не по-малко от 94 точки, а жените 82.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив