20 Май 2024, 16:38 Днес (10) | Вчера (0)

Работодателите в САЩ орязаха преференциите

09 Май 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Шефът на Американската национална асоциация на производителите разкритикува остро новите предложения за разрешаване на проблема за покриване на разходите за здравни осигуровки на незастрахованите лица за сметка на работодателите.

Шефът на Американската национална асоциация на производителите разкритикува остро новите предложения за разрешаване на проблема за покриване на разходите за здравни осигуровки на незастрахованите лица за сметка на работодателите.
Повечето работодатели остават твърдо против всяко законово изискване, което ще ги задължи или да дадат здравноосигурителни преференции на работниците си, или да внасят определени суми във фонд, който да спомага покриването на здравните разноски на неосигурените лица в САЩ. Това заяви представител на един от най-големите работодатели в страната в понеделник.
"Има огромна доза deja vu в тези нови предложения, каза Мей Тротуейн, директор по работодателска политика в Националната асоциация на производителите в САЩ по време на Capitol Hill форум, посветен на здравното осигуряване на незастрахованите лица в началото на седмицата.
Г-н Тротуейн каза, че развитието на настоящия дебат напомня на дискусиите, които са съпътствали провалените проекти на администрацията на Клинтън за здравеопазването. Повечето от разискваните теми на форума се били фокусирани около ново предложение на Нюйоркския здравноосигурителен фонд (New York-based Commonwealth Fund), фондация, която провежда регулярни социологически изследвания, касаещи здравноосигурителните проблеми. Идеята е да се изгради съвършено нова система на здравно обществено и лично осигуряване, за да се намали броят на неосигурените лица. Тя напълно отразява вижданията на основната част от работодателите в САЩ. Г-н Тротуйн твърди, че не вижда нужда от отстъпление в позицията на производителите и вместо това призова Конгреса да предприеме действия за намаляване разходите за медицинско осигуряване чрез ревизия на цялостната система на тези вноски.
Форумът е спонсориран от независимия вашингтонски Съюз за здравна реформа Sen. John D. Rockefeller IV D-W.Va" (Alliance for Health Reform).
В световен мащаб първите закони, които задължават работодателите да поемат отговорност за здравето на своите подчинени и да ги информират за "здравето" на компанията, както винаги идват от Великобритания. Законите за компаниите от 1948 ­ 1981 година в тази страна определят задължително огласяване на "перспективни програми, сметки, лихви по договори, заеми, срещи и резолюции, разгласяване на плащания на директорите, техни заеми и акционерни участия", както и задължения "да се грижат за интересите на служителите и акционерите, както и да огласяват вътрешна информация". Директорите също отговарят за осигуряване на стриктно определени условия на труд съгласно Закон за защита на здравето и безопасността по време на работа от 1974 година. Във Великобритания се счита за задължителна и застраховката за директорите и служителите, която се състои от две основни части. От една страна полицата включва законови задължения на директорите и служителите по искове, които се предявяват към тях поради погрешни действия, извършени от тях, или за които се твърди, че са извършени от тях като директори или служители на компанията. Освен щетите полицата покрива и разноските по тези искове и други разноски (в това число разноските по официалното разследване на работите на компанията). Основните изключения са следните: нечестност на лицето, рисковете, свързани със обществените задължения на работниците и работодателите. Изключени са и глоби, наказания и наказателни щети, наложени от компанията, задължения към националните застрахователни фондове, искове за преследване на лична изгода от директорите и служителите, задължения по гаранции или попечителство от страна на директори и служители. Нарушаването на служебните задължения се изключва, като рискът се застрахова по друга застраховка ­ "За професионалните компенсации". Териториално полицата се прилага за компаниите със седалище на територията на Обединеното кралство и Република Ирландия и не надвишава 500 английски лири, освен ако не се доплащат премии за допълнителни покрития. Полицата съдържа и клаузи, налагани от Кралския съвет. Около 10 процента от всички плащания по премията отиват за покриване на тези искове за погрешни действия, а основната част на плащанията са за възвръщане на плащания на компанията, застраховаща риска.
У нас застраховането на професионалните отговорности става все по-популярна застраховка и почти всички общозастрахователни компании вече предлагат различни разновидности на такива покрития.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив