03 Май 2024, 22:53 Днес (0) | Вчера (13)

Първанов: Всяка страна да се оценява по собствения напредък по пътя към ЕС

09 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В България са максимално мобилизирани за приключване на преговорите в рамките на настоящия мандат на ЕК

Президентът Георги Първанов очаква Европейската комисия да се придържа стриктно към правилото всяка отделна страна да се оценява по нейния собствен напредък, се казва в съобщение на прессекретариата на държавния глава. Президентът прие днес ръководителя на делегацията на Европейския съюз в България Димитрис Куркулас. Срещата бе по повод предстоящото посещение на президента в Брюксел на 11-ти и 12-ти февруари.
По време на разговора бе отбелязано, че срещите на българския държавен глава на най-високо равнище ще имат силно значение не само като негова първа визита през 2004 година, но и от гледна точка на факта, че настоящата година е много важна за България с оглед на успешното приключване на преговорите за членство в ЕС.
Българският президент изрази готовност по време на срещите му в Брюксел да бъдат обсъдени всички въпроси, които са важни за двете страни – от графика за приключване на преговорите и изпълнението на поетите от България ангажименти, до ситуацията и инициативите в Югоизточна Европа, включително Западните Балкани.
Държавният глава подчерта, че институциите в България са максимално мобилизирани да приключат преговорите в рамките на настоящия мандат на Европейската комисия. За това важно значение ще има и приемането в най-скоро време на добра за България финансова рамка. Президентът очаква Европейската комисия да се придържа стриктно към правилото всяка отделна страна да се оценява по нейния собствен напредък и да не поставя преговорите с България в зависимост от процеси в други страни. Той изрази увереност, че наред с участието в преговорния процес, държавните институции в България ще положат максимални усилия българското общество да бъде добре информирано по всички въпроси, свързани с предстоящото членство.
Посланик Куркулас подчерта, че визитата на българския президент в Брюксел се очаква със значителен интерес. Ръководителите на Европейската комисия оценяват много високо личния ангажимент на българския президент към процеса на преговори за членство и неговата важна роля за формирането и отстояването на националните интереси на България. Посланик Куркулас заяви, че очаква на 10-ти февруари Европейската комисия да обяви финансова рамка за България и Румъния за периода 2006 - 2009 г., която да бъде много добра за нашата страна. Според него приемането на тази рамка съвпада с дебата по бюджетните перспективи на ЕС за периода 2007 - 2013 г., който се очаква да бъде особено оспорван. Европейската комисия твърдо ще се придържа към заявения принцип за оценка на всяка страна по нейните собствени постижения.
Към настоящия момент комисията дава висока оценка на изпълнението на поетите от България ангажименти, каза още посланик Куркулас. Особено внимание се отделя на осъществяването на промените в съдебната система, като очакванията са, че до края на 2004 г. структурните реформи в нея ще бъдат направени, включително по отношение на изясняване на статута на националното следствие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив