20 Май 2024, 05:13 Днес (0) | Вчера (0)

Програма за застраховане на украинския зърнен износ проправя пътя за нови решения

14 Декември 2023 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2023, 09:55

Новият застрахователен механизъм за морски транспорт в териториалните води на Украйна ще позволи да се намалят разходите за застраховките на зърно с приблизително 2,5 п.п. от цената на застрахователната тарифа

Нова програма от Marsh McLennan и правителството на Украйна с участието на Lloyd's за покриване износа на украинско зърно може да проправи пътя за повече застрахователни решения в подкрепа на страната в условия на война. Структурата на програмата ще позволи на застрахователите да оценяват риска на по-достъпни нива от тези, наблюдавани през последните месеци.
През ноември Marsh, в сътрудничество с украинското правителство, Агенцията за експортно кредитиране на Украйна, Ukreximbank, Ukrgasbank и DZ Bank, обяви старта на Unity за предоставяне на достъпна застраховка в подкрепа на износа на зърно и други важни хранителни стоки по света от Черноморските пристанища на Украйна. Програмата Unity ще осигури покритие до $50 милиона в цялостна и отделна P&I застраховка за военен риск от синдикатите на Lloyd’s.
Украинските пристанища бяха затворени след руската инвазия през февруари 2022 г., а застрахователните и презастрахователните компании Lloyd's и базираният в Лондон търговски застрахователен пазар очакваха допълнителни гаранции предвид потенциалните загуби, свързани с всеки кораб.
Програмата има за цел да позволи на собствениците на кораби да получат покритие за транспортиране на зърно по море от Украйна, която е силно зависима от приходите от износ на селскостопански продукти. Очаква се Unity значително да намали разходите за застраховка за кораби, изнасящи украинско зърно, като по този начин облекчи настоящия натиск върху веригите за доставки и засили глобалната продоволствена сигурност.
Първите проекти, свързани с механизма за понижаване на разходите за застраховане на морския транспорт в териториалните води на Украйна, вече се изпълняват, което допринася за безопасността на морския транспорт и увеличаване на обема на украинския износ, отбеляза първият зам.- премиер на Украйна и министър на икономиката Юлия Свириденко.
"Корабното застраховане е един от най-сложните проекти, в който участват десетки заинтересовани участници. Това ясно показва, че международният застрахователен пазар е готов да работи в Украйна. По-нататъшните ни съвместни стъпки ще бъдат насочени към разширяване на прилагането на подобни застрахователни инструменти за други видове износ", подчерта Свириденко.
Новият застрахователен механизъм за морски транспорт в териториалните води на Украйна ще позволи да се намалят разходите за застраховка на зърно с приблизително 2,5 процентни пункта от цената на застрахователната тарифа, което ще позволи на търговците на зърно да спестят приблизително 100-140 украински гривни (UAH) на тон товари и като цяло допълнително ще донесе до 4 милиарда UAH. Тези средства ще бъдат насочени към фермерите. Инициативата е особено полезна за развиващите се страни, които са основните купувачи на украинско зърно. В допълнение, това е в съответствие с желанието на международните застрахователи да използват своя опит в подкрепа на глобалната продоволствена сигурност и стабилност, както и да помогнат на Украйна в бъдещите усилия за възстановяване и развитие.
"Направихме нещо подобно преди 20 години, но не за страна, която беше във физическа война. Това е ключов отличителен фактор, - казва Маркъс Бейкър, глобален ръководител на океанските товари, карго и логистика на Marsh. — Отне много време, но ако постигнем някакъв успех в намаляването на цената на доставките на зърно от Украйна, ползата, която ще имаме за света и глобалния недостиг на храна, ще бъде голямо постижение."
Стартирането на Unity следва ангажимент на Marsh да предоставя услугите и експертизата си на pro bono основа на украинското правителство. Значителната подкрепа от правителството на Обединеното кралство и Lloyd's превърна тази програма в реалност. Усилията включват създаването на платформа за данни за военна оценка на риска в Украйна, стратегически консултантски услуги от Oliver Wyman и моделиране на презастрахователна програма за риск от катастрофи от Guy Carpenter. Благодарение на финансовата подкрепа, предоставена от украинското правителство, пазарът ще може да покрие частично разходите в рамките на презастрахователните лимити.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив