20 Май 2024, 10:59 Днес (3) | Вчера (0)

Предлагат за ратифициране Споразумението за създаване на Единен патентен съд

09 Март 2016 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 март 2016, 12:15

Със Споразумението се създава Единен патентен съд за решаване на спорове при нарушаване и недействителността на европейски патенти, издадени по силата на Европейската патентна конвенция

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението относно Единния патентен съд, към което България се присъедини в началото на 2013 г. Документът е част от проекта за единна патентна система на ЕС, насочена към стимулиране на иновациите в Европа.

Единният патентен съд е вторият стълб на системата, наред с единната патентна закрила, и неговото създаване осигурява единна практика в областта на патентната закрила. Предлаганата система за съдопроизводство ще позволи и значителни икономии за европейските предприятия.

Със Споразумението се създава Единен патентен съд за решаване на спорове относно нарушаването и недействителността на европейски патенти, издадени по силата на Европейската патентна конвенция, и европейски патенти с единно действие, както и сертификати за допълнителна закрила на такива патенти.

Съдът е общ за договарящите се държави-членки. Системата на Съда е децентрализирана. Съдопроизводството е двуинстанционно. Първоинстанционният съд е децентрализиран и включва както централно, така и местни и регионални отделения. Централното отделение е със седалище в Париж и подразделения в Лондон и Мюнхен. Местни или регионални отделения ще се установяват по искане на съответните договарящи държави. Съставите на отделните съдилища са многонационални. Първоинстанционният съд заседава в състав от трима съдии, а Апелативният съд – в състав от пет.

Създаването на Единен патентен съд ведно с единната патентна закрила ще подобри инвестиционния климат в България като осигури на местните и чуждестранни предприятия по-добри условия за защита на технологичните им постижения у нас и за извършване на иновационна дейност на територията на България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив