19 Април 2024, 12:07 Днес (6) | Вчера (11)

Поканиха пенсионните дружества да участват в търг в Македония

04 Април 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Оферта за участие в публичен търг за избор на две пенсионни компании, които да учредят два пенсионни фонда в Македония, отправиха представители на македонската надзорна институция на среща с Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Оферта за участие в публичен търг за избор на две пенсионни компании, които да учредят два пенсионни фонда в Македония, отправиха представители на македонската надзорна институция на среща с Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Те запознаха българските пенсионни компании с характеристиките на пазара, нормативната уредба и изискванията към участниците в търга. Бяха представени и инвестиционните лимити за бъдещите пенсионни фондове в Македония.
Акционерният капитал на пенсионната компания не трябва да бъде по-малък от 1.5 млн. EUR, като той може да бъде увеличен, след като стойността на активите надхвърли 100 млн. EUR. Особено впечатляващо обаче бе изискването към учредителите на пенсионните компании. Всеки учредител трябва да има внесен минимален капитал в размер на 20 млн. EUR. Според представителите на пенсионните дружества това изискване би могло да бъде изпълнено от техните акционери, но не и от пенсионните дружества у нас.
Двете пенсионни дружества в Македония ще получат лиценз за срок от 10 г., като изрично е посочено, че те не могат да се вливат. Представителите от Македония проявиха изключителен интерес към първата по рода си за българския пазар процедура по вливане на Българското пенсионноосигурително дружество в ПОК Доверие. Представен бе и опитът на нашите пенсионноосигурителни дружества.
Македония последна от страните в региона стартира реформа в пенсионната си система. Тя също заложи на тристълбовата пенсионноосигурителна система. Интересното е, че вторият стълб е задължителен само за започващите за пръв път работа, а останалите сами могат да избират дали да се осигуряват за втора пенсия.

ИНВЕСТИЦИОННИ ЛИМИТИ НА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ В МАКЕДОНИЯ
Инвестиции в чужбина - 20%
Ценни книжа, издадени или гарантирани от държавата - 80%
Депозити в банки - 60%
Корпоративни облигации - 40%
Акции, емитирани от македонски емитенти и търгувани на регулирани пазари - 30%
Взаимоспомагателни фондове - 20%

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив