05 Май 2024, 07:38 Днес (1) | Вчера (0)

Периодът на двойно обращение на лева и еврото ще е един месец, според проектозакона

26 Март 2024 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2024, 10:22

Проектът на Закон за въвеждане на еврото у нас е предложен за обществено обсъждане до 24 април т.г.

Проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България е качен за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на Министерски съвет.  Със законопроекта се създава правна рамка, която да регулира обществените отношения за безпрепятствено преминаване към еврото, вкл. въвеждане на период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и двойно обращение на двете валути за ефективно функциониране на икономиката.
Нормативният акт предвижда създаването на правило за автоматично превалутиране на суми от левове в евро, както и определя ключови за преминаването към еврото правила - за превалутиране и за закръгляване.
Курсът, който ще се използва при превалутирането, се поддържа вече четвърт век, благодарение на установения през 1997 г. паричен съвет, когато курсът на лева бе фиксиран към германската марка, а при въвеждането на еврото в Германия бе преизчислен по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Няма никакви основания за промяна на този курс и в бъдеще, се казва в мотивите към проектозакона.
Законопроектът регламентира начините за закръгляване след превалутиране на стойности на: стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения, безналични финансови инструменти, дялове на колективни инвестиционни схеми, дялове на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и др. Предпочитаните подходи спрямо закръгляването на гореизброените от своя страна могат да се разграничат на общо правило и специфични правила.
Така нареченото "общо правило” визира превалутирането на стойности по определения курс и закръгляване на получения резултат до втория знак след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая в съответствие с математическото правило за закръгляване.
Изключения от общото правило се открояват при: дяловете в колективни инвестиционни схеми, дяловете във фондове за допълнително пенсионно осигуряване, променливите лихвени проценти по договори за кредит, възнагражденията, обезщетенията, паричните помощи и пенсиите по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията. Тези отклонения са предвидени с идеята за по-целесъобразно адресиране на специфичните потребности при превалутирането и закръгляването на отделните стойности, в това число възможно най-точното преобразуване на левови стойности в евро.
До специфичните правила за закръгляване спрямо изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните помощи и пенсиите по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията се достигна с цел да се избегне рискът от поставяне на гражданите в по-неблагоприятно финансово положение в сравнение с това преди въвеждането на еврото. Съгласно възприетия сценарий втората цифра след десетичната запетая следва да се закръглява нагоре, в случай че третата цифра след десетичната запетая е различна от нула. На практика това би довело до цялостно увеличение на изплащаните възнаграждения, обезщетения, парични помощи и пенсии по част първа от Кодекса за социалното осигуряване и социалните помощи и обезщетенията, се казва в мотивите към законопроекта.
Изключение от общото правило е предвидено и по отношение на правилата за превалутиране на капитала на търговските дружества.
Законопроектът е предвидил и въвеждане на т.нар. "период на двойно обозначаване на цените", когато цените и другите парични суми за плащане, кредитиране и дебитиране, придружени от изрично посочване на фиксирания обменен курс, ще бъдат изписвани и представяни на гражданите както в левове, така и в евро. Това задължение започва един месец след датата на влизане в сила на Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България и ще остане в сила за срок една година след въвеждането на еврото. След изтичането на този срок двойното обозначаване ще бъде прекратено, за да се даде на гражданите възможност да свикнат напълно с новата валута.
Законът предвижда и въвеждането на т.нар. "период на двойно обращение на лева и еврото". Считано от датата на въвеждането на еврото до изтичане на един месец след нея, левът и еврото едновременно ще бъдат законни платежни средства. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.
По време на гореописания период при получено плащане в брой в левове търговците ще са задължени да връщат остатъка в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност в брой в евро. В допълнение към това правило търговците ще имат възможност да не приемат повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция. Предвидено е при рекламация на стока или услуга търговците да връщат платената сума в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност, а при извършване от търговци на операции в брой с автомати, устройства и системи на самообслужване да се използва само евро. Докато трае периодът на двойно обращение търговците не могат да увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори. В проекта на закон е разписано, че Българската народна банка от деня на въвеждане на еврото обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. Според проекта през първите 6 месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките), както и в някои клонове на "Български пощи" ЕАД. Предвидено е новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.
По прогнози на БНБ пуснатите в обращение евробанкноти и евромонети приблизително ще се равняват съответно на 510 млн. броя и 1 799 млн. броя. Те ще трябва да заменят цялата маса от паричните средства, които са в обращение в дадения момент. По данни на БНБ към 30.04.2023 г., общият брой банкноти в обращение е 564 703 204 като сборът от техните номинални стойности се равнява на 26 162 415 510 лв., а броят на разменните монети в обращение е 3 091 803 192, като сборът от техните номинални стойности се равнява на - 561 128 837.32 лв.
При планирането на разпространението на новата валута трябва да се вземат под внимание събраните от Националния статистически институт данни от извършеното между 7 септември и 10 октомври 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. По-специфично е необходимо да бъдат разгледани данните за населението към 31.12.2021 г. по статистически райони, възраст, местоживеене и пол. От тях става ясно, че в населените места определени като "села” живеят 1 838 441 души, или приблизително 26,88% от общото за страната население - 6 838 937 души.
Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която е дала своето положително становище по него и предстои съгласуването му с Европейската централна банка. Крайният срок за получаване на становища е 24 април 2024 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив