05 Май 2024, 16:53 Днес (1) | Вчера (0)

Основни промени в новия Закон за задължителното автомобилно застраховане

22 Декември 2023 16:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 22 декември 2023, 16:10

В средата на декември хърватският парламент одобри решение, което ще спре монопола на застрахователните компании. Парламентът след 15 години хармонизира закона за задължителното автомобилно застраховане с правните норми на ЕС, съобщава osiguranje.hr.

Какво се променя?

На първо място, според новия закон застрахователите имат по-малко права, защото застрахователните компании вече няма да могат да се самооценяват и да определят колко ще струва един час работа и да диктуват къде да се ремонтират колите. От 2024 г. ще се признават тарифите за почасово обслужване, а не наложените от десетилетия непроменяни само 13 евро, а застрахованите ще могат да разчитат на заместващ автомобил в бъдеще.

Това означава, че след сблъсък застрахователите вече няма да отиват първи, а в сервиза, защото и сервизите ще могат да оценят щетите по свои, а не наложени цени. Това означава, че вече няма застрахователен монопол, който им позволяваше едновременно да оценяват и определят размера на щетите и да "принуждават" потребителите към услуги, които те определят.

- Хърватската асоциация на автомобилната индустрия даде огромен принос за създаването на новия закон, чиято цел е да въведе ред в тази тъмна сфера на бизнеса, която генерира поредица от незаконни и нередни действия, и да я въведе в съответствие с европейските разпоредби. Предишният закон насърчаваше сивата зона. В същото време поради огромния брой населени места и над 65 на сто от общия брой щети беше застрашена и безопасността на лошо ремонтираните автомобили, а държавата губеше 50 милиона евро годишно само от ДДС - казват в. прессъобщение от HUAS.

Също така, новото е, че изплащането на щетите става до 15 дни от изпращане на мотивираната оферта на застрахователя, т.е. в максимален срок от 60 дни.

- В закона успяхме да насърчим по-големи права на потребителите, но и професията на автосервиз най-накрая да започне да се цени. Добавени са три нови точки, а HANFA, като регулатор на застрахователите, ще трябва да приеме още една наредба, която да регламентира подробно процедурата по застраховане при обработката на щети.

Най-важното в новия закон:

- Задължително изплащане на обезщетение (неоспорената част от щетата или фактура) до 15 дни от изпращане на обяснението на увреденото лице. И то за сметка на майсторите.

- Въвежда се право на потърпевшата страна на независима оценка и право на подаване на оферта за сервиз. Сега това е законно право

- По-големи права и информираност на пострадалото лице

- HANFA, като регулатор, издава друга наредба-правилник за обработка и изплащане на щети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив