26 Април 2024, 16:41 Днес (9) | Вчера (14)

Осигурителният надзор започва проверка на доходността

11 Април 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Управление "Осигурителен надзор" към Комисията за финансов надзор ще започне проверка на доходността, обявена от пенсионносигурителните дружества. Чрез нея ще се разбере дали обявената доходност от дружествата е реално разпределена по индивидуалните партиди на осигурените в тях лица.

Управление "Осигурителен надзор" към Комисията за финансов надзор ще започне проверка на доходността, обявена от пенсионносигурителните дружества. Чрез нея ще се разбере дали обявената доходност от дружествата е реално разпределена по индивидуалните партиди на осигурените в тях лица. Ще започнем от пенсионносигурителното дружество с най-висока реализирана доходност, обявиха от надзора. Това е ПОД ЛУКойл-Гарант България.
Тази година за първи път надзорът оповести официално информацията за доходността. При създаването на подзаконовата база се постарахме да направим така, че тази информация да бъде съпоставима, коментира Бисер Петков, зам.-председател на КФН и шеф на управление Осигурителен надзор. Той определи резултатите като неочаквано високи на фона на неблагоприятната световна конюнктура. Обяснението за доброто представяне според Петков е в стандартното съотношение на акциите, които са свързани с участието в капитала на други дружества. Според него по света тези акции заемат 2/3 от портфейлите на пенсионните фондове, а присъствието им в портфейлите на българските фондове е почти символично. Тъй като пазарът на акции претърпя чувствително понижение на цените, това се отрази зле на доходността на пенсионните фондове в чужбина.
Друга причина за добрите резултати на българските пенсионни фондове е, че 2002 г. беше много благоприятна за държателите на ценни книжа по българския дълг, коментира Петков.
След промените в НСС 26 доходът се формира както от реализираната, така и от нереализираната доходност.Досегашният резерв от последваща оценка на активите на фондовете сега се отразява директно в текущия резултат и влияе върху доходността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив