31 Май 2024, 13:19 Днес (3) | Вчера (5)

Нови продукти в експортното застраховане До 15 март новото ръководство на БАЕЗ ще даде предложения за Законодателнит промени

28 Февруари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

С ново ръководство работи Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) точно от една седмица. Моника Минкова е новият изпълнителен директор, който Общото събрание на акционерите на агенцията избра миналия петък.

На събранието бяха утвърдени промени в ръководството като от състава на Съвета на директорите по предложение на вицепремиера Николай Василев бяха освободени досегашният председател Петрозар Петков и членовете Сашо Чакалски и Лъчезар Стефанов. Антоан Чакъров е напуснал по собствено желание. Освен г-жа Минкова в новата управа на БАЕЗ влизат и Андрей Брешков в качеството на представител на Министерството на финансите и Красимира Дюлгерска-Стойкова.
Към новото ръководство е поставено изискване в срок до 15 март т. г. да се внесат за разглеждане от министър Николай Василев три приоритетни предложения за развитието на дейността на БАЕЗ. Те са свързани с необходимостта от увеличаване на акционерния капитал на агенцията, увеличение на лимита за изплащане на обезщетения по застрахователни договори за сметка на държавата, както и някои необходими промени в Закона за експортното застраховане във връзка със синхронизацията на българското законодателство с това на ЕС.
Г-жа Минкова заяви от името на новото ръководство, че за в бъдеще дейността на ведомството ще бъде насочена изцяло към ускоряване на досегашните темпове на развитие на агенцията и увеличаване на обема на застрахователния бизнес в нишата, в която работи тя. Минкова подчерта, че БАЕЗ е единствената засега компания, която предлага специфични застрахователни продукти, предназначени за бизнеса ,и по-конкретно за износа. Тя подчерта, че за в бъдеще ще се акцентира основно на тези продукти и се разграничи от предшествениците си, които имаха намерение да навлязат в областта на по-традиционните за българския пазар застраховки от общото застраховане. Притеснителен според Минкова е фактът, че има цели производствени браншове, в които не се знае за съществуването на тази агенция. Тя е убедена, че оптимизирането и популяризирането на работата на агенцията ще доведе до значително стимулиране на износа и промяна в търговското ни салдо като цяло. Този процес ще бъде форсиран и от сключените споразумения между БАЕЗ и 19 български банки. Те предоставят кредити на български производители, изнасящи в чужбина своята продукция, като обезпечението на кредита се осигурява с полица от БАЕЗ. По някои от тези споразумения вече дори има реално подписани договори за кредитиране на производители.
Като важен новаторски акцент в работата на новото ръководство се очаква развиването на два нови продукта, които агенцията лансира през седмицата. Първият от тях е свързан със застраховането на вътрешнотърговски рискове. Продуктът вече е лицензиран и се предлага на пазара. Г-жа Красимира Дюлгерска-Стойкова каза, че във връзка с този продукт ще трябва да се направи сериозна селекция и анализ на междуфирмените отношения в България и едва тогава ще може да се прецени какво е бъдещето на тази услуга у нас. Ако тази застраховка се наложи на пазара, вероятно ще се наложи да се разшири дейността с някои имуществени застраховки, които ще се използват като обезпечение на тези полици. Въпреки че се очаква да се разбере в каква посока ще се развие това ново начинание, ръководството няма намерение да загърбва основните приоритети на агенцията, които са свързани със стимулиране на експорта у нас. Това е и основната цел на принципала на агенцията ­ Министерството на икономиката.
На въпрос на вестник КЕШ ­ дали новото ръководство предвижда промени в експертния екип на агенцията, г-жа Минкова заяви, че би искала първо да добие по-добра представа за структурата и професионализма на кадрите в агенцията. Тя счита, че нормалният срок за преценка на ефективността на създадения работен механизъм е един месец и въпреки, че сроковете, поставени є от министерството я притискат твърде много, тя все пак няма да предприеме прибързани промени както в структурно, така и в персонално отношение.
Новият председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на агенцията Моника Минкова е стартирала застрахователната си кариера в чешкия клон на "Американ Иншуранс Груп" в Прага, след което е прехвърлена в българското дъщерно дружество "AIG България". Г-жа Минкова участва в създаването на Агенцията за експортно застраховане в началото, работейки в Министерството на търговията и туризма, където спомага за изготвянето на цялата юридическа база и лицензирането на първите продукти на агенцията ­ краткосрочните търговски кредити. От средата на 1999 година създава застрахователната фирма "Рискконсулт", в която е работила досега.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8014
GBP 2.4796 2.4887 2.2974
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив