20 Май 2024, 01:09 Днес (0) | Вчера (0)

Нефтеното трасе било с най-нисък политически риск

26 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Казахстан влиза в проекта за Бургас-Александруполис?

Казахстан е готов да участва в проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. В зависимост от интереса те дори могат да придобият дял в проекта, съобщи при завръщането си от Казахстан вчера строителният министър Валентин Церовски. В рамките на работното си посещение там той презентира проекта и пред представители на държавната компания "КазМунайГаз".
Церовски отбеляза, че проектът за тръбата не само е жизнен, но и с най-добрите икономически показатели спрямо конкурентните нефтени трасета. При срещите с "КазМунайГаз" са съпоставени 25-годишните проучвания за увеличаването на добива на каспийски нефт и най-удобните пътища за транспортирането му до световните пазари. Освен това политическият риск на проекта е най-нисък в сравнение с всички останали, тъй като през 2007 г. съоръжението вече ще е част от еврозоната.
В края на миналата година забавянето на танкерите при Босфора достигна 20 дни и дневните загуби на компаниите скочиха на $ 70 000. Пропускателната способност на Босфора вече се изчерпва, а завишените екологични изисквания в световен мащаб принуждават правителствата да използват алтернативни пътища, коментира Церовски. И отбеляза, че Казахстан отчита най-сериозно нарастване при добива на суров нефт и е силно заинтересуван от алтернативните трасета.
При визитата си в Казахстан регионалният министър договори също през втората половина на тази година да се проведе втората сесия на смесената междуправителствена комисия за сътрудничество. Съпредседател от наша страна е Церовски, а от страна на Казахстан - министърът на труда и социалната защита Гулжана Карагусова.


Едно към едно

Казахстан е страна с огромен потенциал, не случайно страни от региона - като Румъния например, са доста активни във възобновяването на връзките с нея. България също има интерес в областта на строителството, тъй като Казахстан е превърнат в една огромна строителна площадка. В момента там работят две наши строителни компании, отчете Церовски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив