25 Април 2024, 04:25 Днес (0) | Вчера (12)

Нелоялната конкуренция за Гражданска отговорност продължава

11 Февруари 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Застрахователни компании са продавали задължителните застраховки Гражданска отговорност и Злополука на по-ниски цени от минимално установените и за по-кратък от законния срок от една година, съобщиха от Агенцията за застрахователен надзор.

Това е било извършвано в разрез със закона с единствената цел да се привличат повече клиенти. За да пресече тази порочна практика, Агенцията за застрахователен надзор (АЗН) е издала указание №24 в края на миналия месец, в което изрично е записано, че застраховките "Гражданска отговорност" и "Злополука" се сключват до 31 декември на предходната година и не могат да бъдат валидни за срок, по-малък от една година. "Застрахователите също така нямат право да продават задължителните застраховки на цени, по-ниски от минимално определените размери", смятат още в надзора. Изключение от това правило може да се прави само при възникване на интерес през годината, каквото например е закупуване на кола. Тогава полицата се сключва в 15-дневен срок след датата на покупката.

Източници от застрахователния пазар твърдят, че техни колеги са предлагали на пазара "Гражданска отговорност" за срок от няколко месеца на цени, няколко пъти по-ниски от определените минимални размери. Имало е случаи, когато полици са били сключвани дори за три месеца, като премията за кола до 1800 куб. см е била 15 лв. При застраховка на същия клас автомобили, но за срок от шест месеца, цената е била 30 лв. В същото време минималната премия за 2003 г., определена от директора на АЗН за този клас, е 56 лв.

За подобни нарушения са били подадени вече няколко сигнали до застрахователния надзор. Експертите на АЗН вече са съставили актове за нарушение на застрахователните дружества, които в битката за няколко клиента в повече са погазили действащата за бранша законова уредба. Мярката, предвидена в закона в подобен случаи, изисква имуществена санкция в размер между 10 хил. лв. и 50 хил. лв. Също така в издаденото указание №24 е записано, че полиците, които са издадени за срок по-къс от една година ще бъдат третирани като едногодишни, а всички разходи, които възникнат във връзка с това ще се поемат от дъмпингиращата компания, която е продала застраховката. Това на практика означава, че "Гражданска отговорност", която е била сключена за примерно три месеца, ще има покритие до края на календарната година. От застрахователния надзор обаче се въздържаха да назоват имената на нарушилите закона застрахователни компании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив