20 Май 2024, 07:27 Днес (0) | Вчера (0)

Незаразните заболявания причиняват 74% от смъртните случаи в света, според СЗО

29 Септември 2022 12:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2022, 17:53

Отпускането на допълнителни 18 милиарда долара годишно в такива мерки в по-бедните страни може да генерира нетни икономически ползи от 2,7 трилиона долара през следващите седем години

Незаразните болести като сърдечни заболявания, рак и диабет са отговорни за 74% от смъртните случаи в световен мащаб, а преодоляването на рисковите фактори може да спаси милиони животи, сочи доклад на СЗО. Според него така наречените незаразни заболявания, които често са предотвратими и причинени от нездравословен начин на живот, убиват 41 милиона души всяка година, включително 17 милиона под 70-годишна възраст. Сърдечните заболявания, ракът, диабетът и респираторните заболявания вече превъзхождат инфекциозните заболявания като най-честите убийци в световен мащаб, сочат изводите от доклада, озаглавен "Невидими числа". "На всеки две секунди някой под 70-годишна възраст умира от неинфекциозно заболяване, - коментира в Женева Бенте Микелсен, ръководител на отдела на Световната здравна организация, който наблюдава подобни заболявания. - Въпреки това минимален обем национално и международно финансиране се отпуска за тези заболязания, което наистина е трагедия." Незаразните заболявания са не само най-големите убийци в света, но също така оказват сериозно въздействие върху начина, по който хората се справят с инфекциозните заболявания, както показа пандемията от COVID-19. Хората, живеещи с незаразни заболявания като затлъстяване или диабет са изложени на по-голям риск да се разболеят сериозно и да умрат от вируса, се казва в доклада. Най-тежко засегнати, есстествено, са по-бедните страни. 86% от глобалните преждевременни смъртни случаи от незаразни болести се случват в страни с ниски и по-ниски средните доходи. Данните рисуват ясна картина, но проблемът е, че светът не вижда тези данни, се казва в изводите на доклада. Това прави въпроса със справянето с проблема не само здравен, но и въпрос на "справедливост", добавя Микелсен. От незаразните болести сърдечно-съдовите заболявания – най-големият убиец в света – са разпространени най-много в страни като Афганистан и Монголия. Употребата на тютюн и алкохол, нездравословното хранене, липсата на физическа активност и замърсяването на въздуха се считат за основните причини за нарастващия брой незаразни болести. Само употребата на тютюн е отговорна за повече от осем милиона смъртни случая всяка година. Други осем милиона смъртни случая се дължат на нездравословно хранене, което означава твърде малко, твърде много или твърде лошо качество на храната. Вредната употреба на алкохол, която наред с други неща причинява цироза на черния дроб и рак, убива около 1,7 милиона души годишно, докато липсата на физическа активност е отговорна за около 830 000 смъртни случая.
Докладът подчертава, че сравнително малките инвестиции в профилактиката и лечението на незаразните болести могат да допринесат много за по-малкото случаи. Отпускането на допълнителни 18 милиарда долара годишно в такива мерки в по-бедните страни може да генерира нетни икономически ползи от 2,7 трилиона долара през следващите седем години, сочи още докладът на СЗО.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив