18 Май 2024, 17:09 Днес (0) | Вчера (11)

Не е сигурно, че банковата криза ще повлияе на провежданата лихвена политика

20 Април 2023 08:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 20 април 2023, 08:59

Сътресенията, които засегнаха банковите сектори в различни глобални юрисдикции през миналия месец, няма непременно да имат съществено значение при решението за паричната политика, което ще бъде взето от Европейската централна банка след две седмици, смята членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пиер Вунш, съобщава БНР.

В ексклузивно интервю за Econostream Media, публикувано в сряда, той отбеляза, че неотдавнашната банкова криза няма непременно да окаже сериозно влияние върху решението на ЕЦБ относно паричната и лихвена политика на следващото заседание в началото на месец май.

Вунш характеризира последните развития в европейската банкова система като "успокоителни", отбелязвайки, че увереността се завръща и намалява "идеята, че ще има липса на доверие в системата".

Ако в САЩ "изглежда въпросът е не дали, а по-скоро до каква степен" мартенската банкова нестабилност ще доведе до по-затегнати кредитни условия, докато банките се стремят да възстановят своите буфери, европейските кредитни институции, подсилени от продължаващата стабилна ликвидност и капиталови буфери, не са изправени пред такава необходимост, каза още той.

"Така че със сигурност не бих изключил, че въздействието на това, което видяхме в САЩ и Швейцария (фалита на Silicon Valley Bank и придобиването на закъсалата Credit Suisse от UBS), ще бъде ограничено в еврозоната и дори до степен, която няма да въздейства върху нашата парична политика", каза той.

Все пак Вунш подчерта: "Не казвам, че няма да повлияе, но със сигурност не трябва да се изключва, че няма да окаже влияние или ще има само много ограничено въздействие".

Потвърждавайки, че ЕЦБ нямаше да повиши лихвения процент с 50 базисни пункта на предишното си заседание, Вунш заяви, че "там, където сега се намират пазарните очаквания за достигане на лихвено ниво от 3,75%, ми изглежда вероятно, че то е близо до това, където искаме да стигнем...Разбира се, може да има изненада в едната или другата посока", добави той.

"Тъй като данните за кредитирането, които ще бъдат на разположение на Съвета до заседанието на ЕЦБ на 4-ти май, няма вероятност да бъдат негативни, размерът на всяко затягане (повишаване) на лихвите вероятно ще бъде силно повлиян от основната инфлация в еврозоната, независимо от "добрите новини" за скорошния спад в заглавната цифра на еврозоната", предположи той.

По-рано в сряда Евростат представи окончателните данни за потребителските цени в еврозоната през март, които показаха рязко забавяне на водещата инфлация до едногодишно дъно от 6,5% спрямо 8,5% през февруари. В същото време обаче основната инфлация (без цените на храни и енергия) се ускори на годишна база през март до 5,7% от 5,6% месец по-рано.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив