19 Май 2024, 18:48 Днес (0) | Вчера (0)

Не достигат ИТ таланти в две критични области

07 Май 2024 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2024, 10:31

Корпорациите в САЩ са склонни да плащат до 10 млн. долара годишно на AI специалисти

На фона на съкращения в технологичната индустрия, Съединените щати се сблъскват с недостиг на специалисти в две критични области – изкуствен интелект и киберсигурност. Конкуренцията за таланти се изостря, а бизнесът настоява властите да предприемат мерки с промени в имиграционната политика, пише TechNews.bg.
Google призова правителството на САЩ да модернизира имиграционните си политики, особено "Списък A”, за да привлече и задържи най-добрите таланти от чужбина в областта на изкуствения интелект и киберсигурността. В писмо, изпратено до Министерството на труда, Google предупреждава, че настоящите политики могат да доведат до загуба на ценни таланти в тези критични за страната индустрии, съобщи The Verge.
Писмото на Google е насочено конкретно към "Списък А”, който идентифицира професии с недостатъчен брой американски работници. Компанията смята, че списъкът, актуализиран за последно през 2005 г., трябва да бъде разширен. Документът трябва да включва области, свързани с AI и киберсигурността, и да се актуализира по-често, за да отразява променящите се нужди от работна сила.
"Списък А” първоначално е замислен като инструмент за реагиране на недостига на работна ръка, но тъй като не е актуализиран от 20 години, вече не отразява текущото състояние на трудовия пазар. Google подчертава нарастващото търсене на AI специалисти. Технологичният гигант прогнозира, че от 2025 до 2030 г. нуждата от AI инженери, включително софтуерни инженери и изследователи, ще се увеличи значително.
Google изтъква колко важно е справянето с недостига на таланти. Напредъкът в изкуствения интелект предлага невероятни перспективи, но липсата на квалифицирани специалисти заплашва да попречи за реализиране на неговия потенциал.
Интернет гигантът отбеляза също дългия процес за получаване на постоянна трудова сертификация (PERM) и необходимостта от създаване на по-ефективна система за привличане и задържане на най-добрите таланти в Съединените щати. Компанията предлага на правителството на САЩ да разгледа множество източници на данни, включително обществена обратна връзка, за да гарантира, че списъкът е актуален и прозрачен.
Ръководителят на Google за връзки с правителството и обществената политика, Каран Бхатия, подчертава глобалния недостиг на AI таланти и необходимостта САЩ да адаптират своите имиграционни политики. Той посочва, че от 2024 г. има глобален недостиг на специалисти по изкуствен интелект, но САЩ са едно от най-трудните места за привличане на таланти от чужбина и държавата рискува да загуби някои от най-търсените кадри в света само заради бюрокрацията.
Призивът на Google за имиграционна реформа идва на фона на жестока конкуренция между технологичните компании за привличане на AI таланти. Според Bloomberg, главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг е изпратил лични имейли до AI изследователи в подразделението DeepMind на Google, като им е предложил работа без интервю. Заплатите на специалистите по изкуствен интелект скочиха рязко, като някои компании плащат на AI изследователите до 10 милиона долара годишно.
В изтекъл имейл от края на 2023 г. главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай изразява загриженост относно загубата на ключов AI талант. Твърди се, че Google е загубила повече от дузина свои служители с изкуствен интелект заради Apple. Според публикация на The ​​Verge, Apple е привлякла десетки AI специалисти от Google и е отворила тайна лаборатория в Цюрих, Швейцария, за разработка на AI решения.
Анализ на Financial Times на профили в LinkedIn, публични обяви за работа и научни статии установи, че Apple се ангажира с масово наемане на таланти през последните години, за да разшири своя отдел за изкуствен интелект и машинно обучение. Служителите на Google са най-ценните за Apple: през 2018 г. производителят на iPhone привлече Джон Джанандреа на лидерска позиция в областта на AI. Преди това той ръководеше лабораторията Google Brain AI, която по-късно беше обединена с DeepMind. След това най-малко 36 инженери напуснаха Google в посока Apple.
Строгите имиграционни политики на САЩ изострят проблема, като затрудняват компаниите да привличат и задържат AI таланти от чужбина. Изпълнителна заповед на президента Джо Байдън относно AI нарежда на федералните агенции да помогнат за увеличаване на броя на талантите, но писмото на Google показва, че трябва да се направи повече, за да се гарантира, че Съединените щати ще останат конкурентоспособни в глобалната надпревара за доминиране в изкуствения интелект.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив