20 Май 2024, 14:30 Днес (8) | Вчера (0)

Напрежението в Близкия изток може да намали обема на застрахователните премии

22 Февруари 2024 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2024, 11:30

В условията на ескалиращо напрежение е важно застрахователите да обмислят бъдещи сценарии за развитието на своя бизнес

Напрежението в Близкия изток може да намали обемите на застрахователните премии, като застраховките за морски и авиационни товари, политически риск/насилие, война и търговски кредити са класовете, които най-вероятно ще бъдат засегнати – това сочи скорошен доклад на актюерската компания OAC, част от Broadstone Group. Продължаващите атаки край бреговете на Йемен засягат разходите за морски застраховки и транспорт. Корабите избягват някои маршрути и се пренасочват, което води до по-малко ефективни търговски пътища, добавяйки към цената на застрахователните премии. Политическите анализатори са силно обезпокоени от риска от пряк конфликт с Иран. Ако това се случи, шансовете конфликтът да повлияе на енергийните пазари чрез глобалните доставки на петрол са много вероятни – въпреки че Иран е силно санкциониран, той все още е значим доставчик на петрол за световния енергиен пазар, сочи докладът. "Всяко прекъсване на производството на петрол в Иран вероятно ще има сериозни последици върху световния енергиен пазар. Доставките на суров петрол за Европа и Северна Америка бяха съществено засегнати от наскоро наложените ограничения върху руските енергийни източници", посочват още анализаторите. Според тях значителна загуба на продукция от друг голям световен производител би поставила допълнително напрежение върху и без това крехката система. Това вероятно ще доведе до допълнителна инфлация, потенциално толкова тежка, колкото инфлацията, последвала началото на руската инвазия в Украйна.
Ако настоящият конфликт се разпространи, което е доста вероятно, това може да засегне и пазара на авиационното застраховане, главно поради прекъсване на въздушния транспорт, подчертава докладът на OAC Insurance Risk Monitor. Продължаващият конфликт в региона може да доведе до допълнително стесняване на съществуващите безконфликтни коридори, свързващи Европа и Азия. Тъй като полетите трябва да преминават по значително по-дълги маршрути, ще има натиск и върху цените на самолетните билети. Резултатът би бил намалено търсене на въздушни пътувания на дълги разстояния, с по-малък брой пътници и полети. Оттук и  премиалните обеми на пазара на авиацията се очаква да намалеят.
Въздействието върху корабоплаването и авиационните маршрути еще доведе и до спад в трансграничната търговия, която разчита на тези маршрути. Веригите за доставки ще бъдат засегнати и това ще окаже натиск върху разходите във всички области на глобалната икономика. Във време, когато глобалните икономики се надяват да излязат от инфлационните проблеми и икономическия натиск от тях новите политически условия ще окажат натиск върху икономиките отново, а обемите на застрахователните премии в почти всички сектори и класове вероятно ще намалеят.
Бхарат Радж, ръководител на Лондонските пазари в OAC, коментира: "Нашият монитор на застрахователния риск цели да проследи най-големия натиск върху световния застрахователен пазар във време на особена геополитическа и икономическа несигурност. От октомври видяхме как ситуацията в Израел и Газа бавно се разпространи в други страни, включително вълнения край бреговете на Йемен. Съществува нарастващ риск от по-нататъшно разпространение на конфликта в целия регион. Тази ескалация отново ще доведе до нарастване на разходите в света, забавяйки растежа.
В условията на ескалиращо напрежение е от съществено значение застрахователите да обмислят бъдещи сценарии за развитието на своя бизнес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив