09 Май 2024, 06:56 Днес (0) | Вчера (10)

Мобилно приложение CarCheck стартира от асоциацията на застрахователите, за да помогне на гражданите

13 Ноември 2023 08:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2023, 09:04

Асоциацията на застрахователите на Сърбия стартира мобилното приложение CarCheck, което ще помага на гражданите при продажбата и покупката на употребявани превозни средства, съобщи уебсайтът на асоциацията, цитиран от xprimm.com.

Целта на приложението е да предостави достоверни данни за автомобила на купувачите и да помогне на продавачите, които ще могат да докажат верността на данните за автомобила, който продават с помощта на приложението за мобилни устройства CarCheck.

В сравнение с подобни приложения, които съществуват и на сръбския пазар, CarCheck ще позволи напълно безплатно запитване за превозно средство, въз основа на което потенциалните купувачи ще могат да разберат първо дали превозното средство съществува в базата данни и да проверят годината на производство на този автомобил, датата на първа регистрация в Сърбия (за превозни средства, регистрирани за първи път след 1 юни 2011 г.) дали и до кога превозното средство е било регистрирано, дали е сменило категорията и т.н. След като проверят това и получат информацията , потенциалните купувачи ще могат да решат дали се интересуват от конкретно превозно средство.

Ако се интересуват, чрез просто изпращане на SMS от приложението CarCheck, те ще получат и други данни, които ще улеснят решението им за покупка, като например броя на произшествията, в които е участвал автомобилът, според щетите, отчетени от автомобилната отговорност, дали е сменен цвета на каросерията, дали автомобилът е собственост на юридическо лице или на лизингова компания, т.е. дали е използван като таксиметров автомобил. Също така, потенциалният купувач ще получи информация дали и колко собственика е сменило превозното средство и въз основа на годината на производство и първата регистрация в Сърбия, ще знае дали превозното средство е внесено или закупено ново в Сърбия.

Предвид високите разходи за създаване, поддържане и активиране на инфраструктурата за работа на приложението CarCheck, Асоциацията се спря на символична сума, която гражданите ще плащат за получаване на данни, въпреки че приложението е напълно некомерсиално. Основните данни, годината на производство и годината на първа регистрация в Сърбия, са напълно безплатни, докато други данни се таксуват на 890 RSD (7,6 EUR). Потребителите на всички мобилни телефонни оператори, работещи в Република Сърбия, ще могат да използват тази услуга.

Потребителите на Android могат да изтеглят това приложение безплатно от Google play, докато приложението се очаква скоро да стане достъпно за потребителите на iPhone чрез "Apple Store". Гражданите, които не желаят автомобилът им да бъде претърсен, имат възможност да изключат своя автомобил от търсенето чрез приложението CarCheck, но тогава няма да могат да търсят и други превозни средства. След повторно активиране на тяхното превозно средство за търсене, собственикът все още няма да може да търси други за период от 30 дни.

За да се предотвратят злоупотреби, Асоциацията на застрахователите реши да ограничи броя на дневните прегледи от едно мобилно устройство до максимум четири прегледа само за регистрирани потребители, а останалите имат възможност да прегледат максимум два автомобила.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив