20 Май 2024, 03:10 Днес (0) | Вчера (0)

Минитър Ковачев разговаря с руски специалисти по проекта за АЕЦ “Белене”

26 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

До момента към проекта е проявен интерес и от канадската компания AECL и чешката Шкода

Министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев се срещна с Владимир Асмолов, заместник-министър по атомна енергия на Руската Федерация, Игор Приходко, представител на “Атомстройекспорт”, Сергей Онофриенко – “Атоменергопроект”-Петербург, Илия Копитов – “Атоменергопроект”-Москва, Константин Косоуров – Курчатовски институт и с представители на Търговското представителство на Руската Федерация, София, във връзка с проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката в Белене. По време на срещата гостите бяха запознати с извършените до момента дейности по проекта Белене, както и с предстоящите стъпки за неговата реализация. Министър Ковачев запозна участниците с направените предварителни оценки за изградената инфраструктура и доставеното оборудване на площадката на Белене. Той допълни, че съгласно направените прогнози, на България ще е необходима нова ядрена мощност, която да влезе в експлоатация в периода 2008–2010 г.
Двете страни обсъдиха въпроси, свързани с финансирането на новата ядрена мощност, с техническите параметри на представения проект и реалистичните срокове на изграждане. В заключение министър Ковачев заяви, че ядрената енергетика в България има много широка обществена подкрепа, като подчерта, че компромиси по отношение на ядрената безопасност не трябва да се правят. Печелившата стъпка за българската страна е да избере този вариант за реализация на АЕЦ Белене, който е съизмерим с най-съвременните постижения в тази област и заедно с това ще гарантира конкурентни цени на произвежданата електроенергия.
По-късно днес, водената от Владимир Асмолов делегация представи пред Консултативния съвет за АЕЦ Белене виждането си за доизграждане на атомната електроцентрала, на основата на доставеното до момента оборудване на площадката на Белене.
Пред Консултативния съвет за АЕЦ “Белене” до момента презентации на проектите си направиха още от канадската компания AECL и чешката Шкода. Предстои да бъде завършен окончателният доклад на Консултативния съвет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив