17 Юни 2024, 01:18 Днес (0) | Вчера (0)

МВФ: Кризата ще продължи поне десетилетие

03 Октомври 2012 17:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2012, 17:09

За да поддържа Европейската централна банка 2% годишна инфлация в цялата зона, ще се наложи на основните държави да имат инфлация над този праг - нещо, което Германия заради кошмарния спомен от хиперинфлацията от 20-те години на ХХ век не иска и да чува

Възстановяването на световната икономика ще отнеме поне 10 години от избухването на финансовата криза през 2008 г., заяви главният икономист на Международния валутен фонд. В интервю за унгарски интернет сайт, публикувано в сряда, Оливие Бланшар казва, че Германия ще трябва да приеме по-висока инфлация и реално укрепване на покупателната способност в еврозоната като част от решенията на кризата в Европа.

 

Икономистът коментира, че макар в момента вниманието на света да е насочено към европейските икономически проблеми, фискалните трудности в САЩ са нещо, което няма как да се заобиколи и ще трябва да се намери решение и за тази криза.

"Все още не можем да говорим за изгубено десетилетие... Но със сигурност ще са необходими поне 10 години от началото на кризата, за да се върне световната икономика в прилично състояние. Япония също се нуждае от много трудни фискални промени, които може да отнемат десетилетия за реализиране. Китай вероятно се е погрижил да охлади бума на активите си и расте по-бавно от преди, но не искаме да прогнозираме "твърдо приземяване" на китайската икономика."

Бланшар посочва още, че в Европа би трябвало цените да паднат в закъсалата южна част от еврозоната и да се покачат тези в държавите в ядрото й.

За да поддържа  Европейската централна банка 2% годишна инфлация в цялата зона, ще се наложи на основните държави да имат инфлация над този праг - нещо, което Германия заради кошмарния спомен от хиперинфлацията от 20-те години на ХХ век не иска и да чува.

 

Що се отнася до проблема с дълговете, според него намаляването им е неизбежно, но трябва да се прави без задушаване на растежа - просто като се намери "тесен път по средата".

За монетарната политика, водена чрез лихвените равнища и поддържането на прогнозна инфлация, също има много ограничения, предупреждава Бланшар. "Можете да имате икономика, в която инфлацията е ниска и стабилна, но зад завесата да се крие погрешна структура на производство и трупане на рискове във финансовата система."

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив