19 Май 2024, 05:10 Днес (0) | Вчера (0)

Лавинообразен ръст на инвеститорски намерения за фотоволтаици в земеделски земи и пасища

18 Юли 2023 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юли 2023, 12:20

Крупен инвеститор си е харесал 1300 декара пасища край великотърновското Ново село за фотоволтаична централа

Расте броят на българските села, към чиито пасища и земеделски земи проявяват интерес крупни инвеститори за изграждане на фотоволтаични паркове на стотици и хиляди декара. В парламента има внесено предложение за въвеждане на мораториум за смяна предназначението на терените, върху които да се изграждат централите за енергия от възобновяеми източници, но политическо решение няма, а в Закона за земеделските земи има много "вратички", предаде БНР. Великотърновското Ново село е поредното, към чийто земи има инвестиционен интерес. Голям инвеститор си е харесал 1300 декара пасища край селото за фотоволтаична централа. Във Великотърновския общински съвет от месеци има депозирано инвестиционно намерение, но там не бързат да вземат решение. Преди няколко дена инвеститорът е разпратил до медиите прессъобщение, че фотоволтаичната централа край Ново село може да бъде една от най-големите по рода си в Северна България, а при одобрение на проекта Община Велико Търново ще се превърне в партньор на инвеститорите, като 3% от оборота на соларната централа ще се влива директно в местната хазна. Сумите могат да достигнат до 1 млн. лв. годишно, като солиден дял приходи са предвидени да се върнат и към Ново село.  Земеделските земи не са най-добрият вариант за централи за енергия от възобновяеми източници, коментира за БНР кметът на Ново село Христо Христов: "От цялата гама възможности за производство на зелена енергия определено фотоволтаиците са възможно най-щадящите и най-компромисния вариант, но лично аз смятам, че не са земеделските земи точно местата за изграждане на такива системи".  Инвеститорът обяснява, че мястото ще си остане пасище и животновъдите ще могат да го ползват. Кметът на Ново село е скептик: "Единият от въпросите е свързан с ползването на пасищата за пасищни нужди. То е ясно, че няма да могат да бъдат очертавани и да се получават субсидии. Тревогата ми е провокирана от това, че никъде не съм виждал, поне в България, овце да пасат във фотоволтаици. Не съм виждал даже незаградена фотоволтаична централа. Все пак това си е енергиен обект и най-вероятно има изисквания към тези енергийни обекти и те пак трябва да бъдат заградени. Чудно ми е, може би ще предоставят ключ на фермерите или ще си отключват и ще ги пускат?". В Ново село има овцеферма с над 2000 животни, изградена там именно заради пасищата. Те се ползват и от други стопани.  Хората в Ново село са в пълно неведение за инвестиционното намерение за слънчевата централа върху 1300 декара от селските пасища и искат общоселско събрание.
Във великотърновското село Леденик хората възроптаха, имаше събрание и протести, но Общинският съвет даде съгласието си за промяна на предназначението на 267 декара общински земи за частна фотоволтаична централа. В павликенското село Вишовград хората се готвят за протестен поход тези дни срещу решение на общинските съветници по същата причина.  
Общинският съвет във Велико Търново е изискал становище по инвестиционното намерение за фотоволтаиците от кмета на Ново село.
Инвестиционните намерения за фотоволтаици в земеделска земя, пасища и мери растат лавинообразно в цялата страна. Кметът на великотърновското Ново село е член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници. Христо Христов е песимист, че може да бъде проведен разговор по този въпрос с държавата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив