20 Май 2024, 04:30 Днес (0) | Вчера (0)

Кризата в Гърция ускори издаването на банкови карти

05 Август 2015 14:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 август 2015, 11:40
Visa

В страна, където парите в брой са предпочитани, а недекларираните сделки формират една четвърт от икономиката, около 1 млн. дебитни карти бяха издадени от банките, тъй като правителството ги затвори за три седмици и наложи ограничения върху тегленето на пари от сметките

В страна, където парите в брой са предпочитани, а недекларираните сделки формират една четвърт от икономиката, около 1 милион дебитни карти бяха издадени от банките, тъй като правителството ги затвори за три седмици и наложи ограничения върху тегленето на пари от сметките. Контролът върху капитала, за който редица финансисти предупреждаваха, че може да стимулира черния пазар, всъщност направи точно обратното, пише агенция Bloomberg, цитирана от darikfinance.bg.

Alpha Bank SA, издаде около 220 000 карти през юли, повече отколкото през цялата минала година, след като пенсионерите в Гърция най-после осъзнаха, че банкоматите служат за теглене на пари, отчита Леонидас Касумис, генерален мениджър за битови кредитиране в банката.

Броят на супермаркетите и бензиностанциите, които позволяват плащания с банкови карти, пък се удвои, а в някой области в провинцията дори се утрои.

"Капиталовият контрол беше спусъкът", смята Касумис. - Това е добре за търговците, защото парите в брой са по-малко, добре е за банките, тъй като така намаляват оперативните си разходи. Но най-добрата новина е за икономиката."

До миналия месец, по-голямата част от гръцките пенсионери дори не знаеха какво е дебитна карта, което доведе до сцени на отчаяние през юли, когато възрастните гърци се редяха на огромни опашки пред затворените банки.

Досега плащанията с карти съставляваха само 6% от общия брой на транзакциите в Гърция. Промяната в манталитета на гърците вероятно ще доведе до ограничаване на корупцията и повишаване на данъчните приходи в страната.

Броят на активните дебитни карти Visa в Гърция нарасна повече от два пъти през последните две седмици, отчита Никос Кабанопулос, управителят за страната във Visa Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив