19 Май 2024, 13:53 Днес (0) | Вчера (0)

Корпоративните фалити в САЩ набраха скорост през февруари, основно в здравеопазването

09 Април 2024 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2024, 10:27

От началото на годината общо 85 големи компании са обявили банкрут

Декларациите за корпоративни фалити в САЩ набраха по-голяма скорост през февруари 2024 г., подкрепени от вълна от заявления в сектора на здравеопазването. S&P Global Market Intelligence регистрира 50 нови молби за банкрут през февруари спрямо ревизираните 35 през януари. Увеличението дойде на фона на охлаждащите се очаквания за по-ниски лихвени проценти, тъй като инфлацията остава над целта на Федералния резерв от 2%, поставяйки под въпрос способността на американските компании да обслужват дълговете си. Това посочват анализаторите Ингрид Лексова и Умер Хан от S&P Global Market Intelligence, цитирани от beinsure. Корпоративните фалити от началото на годината възлизат на общо 85, което е по-малко от броя заявления за предходната година до края на февруари, но над сравнимите общи суми за 2021 г. и 2022 г.  Тенденцията при корпоративните фалити в САЩ е повлияна от различни икономически, регулаторни и пазарни динамики през годините. Характерът и въздействието на корпоративните фалити в Съединените щати се развиха, отразявайки промените в по-широката икономическа среда, законодателните рамки и специфичните за индустрията предизвикателства.
Икономически показатели като ръст на БВП, нива на безработица и потребителски разходи са от решаващо значение за прогнозиране на тенденциите на корпоративния фалит. Забавящата се икономика, нарастващата безработица или намалените потребителски разходи могат да увеличат риска от корпоративни фалити. Обратно, стабилният икономически растеж и силните потребителски разходи могат да смекчат този риск.
Лихвените проценти играят ключова роля при корпоративни фалити. Ниските лихвени проценти след финансовата криза от 2008 г. доведоха до увеличаване на корпоративните заеми. Тъй като лихвените проценти се покачват, корпорациите с високи нива на дълг може да се сблъскат с повишен финансов стрес, което потенциално води до по-големи заявления за фалит.
Някои индустрии може да са изправени пред уникални предизвикателства или възможности, които засягат риска от фалит. Например, технологичният срив, промените в потребителските предпочитания и регулаторните промени могат значително да повлияят на индустриите по различен начин. Анализът на специфичните за индустрията тенденции е от съществено значение за нюансираното разбиране на потенциалните заявления за фалит.
Промените в регулаторната среда, включително законите за несъстоятелността и разпоредбите за корпоративно управление, също могат да повлияят на тенденциите при несъстоятелност. Например Законът за предотвратяване на злоупотреби при несъстоятелност и защита на потребителите от 2005 г. направи по-трудно за компаниите да подадат документи за несъстоятелност съгласно глава 7. Всички регулаторни промени, водещи до 2024 г., могат да повлияят на лекотата, с която компаниите могат да обявят фалит или да преструктурират дълговете си.
Компанията за медицинска генетика Invitae Corp., която беше регистрирана на Нюйоркската фондова борса до седмица преди обявяването й, подаде молба за банкрут на 13 февруари. В изявление компанията каза, че е работила за подобряване на паричната си позиция през последните 18 месеца, но все пак трябва да продължи продажбата, за да намали дълга си.
Компанията Hornblower Holdings LLC, която организира круизи, наземни екскурзии и фериботни услуги в 114 държави и 125 града в САЩ, потърси защита от фалит на 21 февруари с планове да намали дълга си със 720 милиона долара. Сред няколко обявени стратегически промени, включително превръщането на Strategic Value Partners LLC в мажоритарен собственик, компанията ще се насочи към продажба на своя бизнес с круизни пътувания през нощта, за който казва, че не се е възстановил от пандемията.
Четири компании с над 1 милиард долара задължения – потребителските дискреционни компании Byjus Alpha Inc. и Hornblower Holdings и здравните компании Cano Health Inc. и Invitae – също подадоха молба за банкрут през февруари.
Здравеопазването се изстреля начело в списъка на секторите с най-много фалити с 12 през февруари, следван от седем заявления в потребителския дискреционен сектор и шест сред индустриалните компании.
Географски Калифорния и Тексас взети заедно представляват почти половината от заявките за месеца съответно 13 и 9. Пет от 12-те фалита на здравни компании за месеца са от Калифорния. Ню Йорк и Флорида записаха по три заявления през месеца, докато всички останали щати са с по-малко от две.
Данните за несъстоятелността включват публични компании или частни компании с публичен дълг с минимум $2 милиона активи или пасиви към момента на подаване на документи, в допълнение към частни компании с най-малко $10 милиона активи или пасиви. S&P Global Market Intelligence може да премахне компании от този списък, ако открие, че техните общи активи и пасиви не отговарят на изискването за праг за включване.
Към февруари 2024 г. най-голямото заявление за фалит в историята на САЩ остава това на базираната в Ню Йорк инвестиционна банка Lehman Brothers.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив