16 Юни 2024, 06:34 Днес (0) | Вчера (0)

Кипър представя новото си здравно осигуряване на кредиторите

29 Януари 2014 10:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2014, 10:15
Под лиценза на creativecommons

Правителството е готово с програмата за поетапното въвеждане в Кипър на новата национална система за здравно осигуряване, т. нар. Общ здравен план, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петрос Петридис

Тя ще бъде представена на тройката международни кредитори и обсъждането й е един от ключовите въпроси по време на започващата в сряда тяхна мисия в Никозия. Изграждането на новата здравна система е едно от задължителните изисквания в сключеното споразумение между Кипър и тройката. Тя е част от широкообхватните реформи, които трябва да повишат ефективността в публичния сектор и да осигурят по-целесъобразно разходване на средствата в него. Новата национална здравна система в Кипър е в процес на разработка от повече от 10 години, но изпълнението й се оказа невъзможно поради остра реакция от страна на медицинското съсловие, съобщава Български новини.

Според подписания миналата година меморандум, като се вземат предвид резултатите от извършеното актюерско проучване и след консултация с партньорите по проекта, новият  национален план за здравеопазване трябва да бъде въведен до края на 2015 г. Затова по време на втората оценъчна мисия на тройката през ноември миналата година правителството на Кипър си издейства удължаване на срока, в който трябва да представи подробен план за здравната реформа. Този срок бе увеличен с един месец, до края на януари тази година.

През това време правителството трябваше да направи точни разчети, за да гарантира, че въвеждането на Общия здравен план няма да е за сметка на уязвимите групи от населението, като им вмени непосилни финансови тежести, и да ги натовари допълнително до такава степен, че те няма да са в състояние да си позволят лекарска помощ.

Само дни преди пристигането на мисията на тройката обаче стана ясно, че Междуведомствената комисия е информирала Съвета на директорите на Организацията за здравно осигуряване за решението си да се извърши ново актюерско проучване за въвеждането на Общия здравен план. Това е в ярък контраст с изявленията на министъра на здравеопазването, според които се напредва с прилагането на новия план, алармираха от ПЕО.

 

Решението на Междуведомствената комисия засили и подозренията на синдикатите, че правителството ще стартира проект, в който ключова роля ще имат големи частни застрахователни интереси и достъпът до здравеопазване ще зависи от финансовите възможности на гражданите. Здравният министър отказа да съобщи подробности за поетапното въвеждане на новия здравен план. Очаква се яснота да има след оценката на тройката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив