20 Май 2024, 08:39 Днес (0) | Вчера (0)

Катастрофично застраховане под лозунга на френската революция2

17 Юни 2014 15:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2014, 16:49

Френското законодателство предвижда стандартната имуществена застраховка да включва покритие и за катастрофичните рискове

Във връзка с това покритие застрахователите следва да събират от застрахованите допълнителна премия в размер, определен от правителството, който към настоящия момент е 12 процента от премията по имуществената застраховка. Това обясни изпълнителният директор на BJD Reinsurance Consulting, LLC Богдан Думитреску по време на международната конференция за катастрофично застраховане, организирана от ИНСМАРКЕТ.

Лозунгът "Свобода, равенство, братство", който се ражда в бурните времена на френската революция и"рухването" на абсолютизма, по-късно се превръща в официален девиз на Френската Република.

Свобода – хората са свободни да застраховат имотите и автомобилите си (автокаско) срещу катастрофичен риск като пожар.

Равенство – всички, които имат такива застраховки, премията за покриване на риск пожар е фиксиран процент от полицата им – 12 на сто за пожар на имот и 6 процента за пожар на автомобил.

Братство – въпрос на солидарност. Всеки плаща за катастрофичните рискове пропорционален процент от стойността на полицата. Иначе казано – човек дори и да живее до водоем плаща срещу наводнение толкова, колкото и съседът му, чиято къща е кацнала на близкия хълм. Това важи за всички френски департаменти, както и за отвъдморските територии.

Самите катастрофични рискове нямат точна дефиниция. Това може да бъде всяко природно събитие с ненормална интензивност.

За да бъде обявено за катастрофично едно такова събитие трябва да мине през междуведомствена комисия, в чиито състав влизат Министерствата на вътрешните работи, икономиката, финансите и околната среда. Тази комисия разглежда доклад относно характера и интензивността на събитието, техническа експертиза от компетентните органи – метеоролози, геолози и т.н, както и списък с пострадалите.

Впоследствие процедурата по обезщетяването е кратка.

По данни на френското правителство 95-98 процента от населението е сключило тази всеобхватна застраховка и по този начин се ползва от покритието срещу катастрофични рискове.

Застрахователите във Франция са свободни в избора си да се откажат от презастраховане на катастрофичните рискове или да презастраховат същите при частен презастраховател или при така наречения Централен презастраховател фонд – дружество, финансирано от държавата, овластено по закон да извършва презастраховане на катастрофични рискове. 

Централния презастрахователен фонд предлага неограничено презастрахователно покритие, като същото е гарантирано от френското правителство в случаите, когато средствата на Централния презастрахователен фонд не достигнат за извършване на всички дължими плащания. 

За да могат обаче застрахователите да се ползват с гаранцията, дадена от правителството, същите трябва да прехвърлят половината от поетите от тях катастрофични рискове на Централния презастрахователен фонд. 

Повечето застрахователи във Франция се ползват от тази възможност и по този начин получават сигурната и неограничена гаранция на държавата за покритие в случай на събитие и недостиг на средства.

890f83ee-a30e-0afa-5ed8-6d0c79c3151a

"И тъй като лозунга на България е "Съединението прави силата", време е и в страната да бъде организирана катастрофична застрахователна програма", заяви още Думитреску.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив