27 Април 2024, 04:24 Днес (0) | Вчера (11)

Как синдикати и работодатели приемат предложенията на финансовото министерство

16 Март 2023 13:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2023, 14:14

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и тегленето на нов дълг. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът е по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза.

Министър Велкова увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

"Няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск Международният валутен фонд да дойде до една седмица, за да теглим заем. Няма риск за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условие, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите", изтъкна министърът на финансите Росица Велкова.

Според нея не е застрашено и обслужването на дълга.

"Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг ще погасим. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 млрд.", каза тя.

Стабилността на финансите обаче е гарантирана само, ако следващият парламент приеме мерките на служебния кабинет за повишаване на приходите до 6 млрд. Работодателите са готови да го подкрепят, но посочиха, че цената ще плати отново бизнеса.

"Ние предупреждаваме повече от година, че се движим по грешна траектория. Народните избраници недопустимо увеличиха разходите и същевременно намалиха приходите. Тази ножица, която се отваря, води до прекомерен дефицит. Ако не се вземат енергични мерки, дефицитът ще бъде много по-голям от 3%, Еврозоната вече ще се отдалечи недопустимо. Инфлацията ще продължи да расте", посочи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Синдикатите предупредиха, че някои от мерките може да не постигнат очаквания ефект.

"Възстановяването на ДДС ще отиде веднага, моментално, на секундата в цената на стоката, услугата и стоката, за която се отнася. Лесно се свалят данъчни ставки. Трудно се връщат на предишни нива, защото тогава, когато се свалят и се питате - къде е ефектът от сваленото ДДС - ами няма го, разбира се! Ефектът от сваленото ДДС отиде на други места", коментира в "Денят започва" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Утре ще бъде публикуван за обществено обсъждане и Кодекса за застраховане, а веднага след предсрочните избори финансовото министерство ще внесе и проектозакона за държавния бюджет.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив