03 Май 2024, 12:39 Днес (0) | Вчера (13)

КФН се закани да бъде безкомпромисна срещу провинилите се застрахователи

06 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Следващата седмица финансовият надзор ще оповести нарушителите и наказанията, които ще им бъдат наложени

Всевъзможните отстъпки и бонуси, които предлагаха застрахователите по време на  кампанията за “Гражданска отговорност” предизвика КФН да тръгне на масирани проверки по дружествата. Преди две седмици Нуредин Кафелов, член надзорната комисия, заяви пред “INSURANCE.BG', че целта на проверките е да се установи дали застрахователните компании са предлагали правомерно бонуси на клиентите закупили си “Гражданска отговорност” от тях. Резултатите от проверките и съответно наказанията, които ще бъдат наложени на провинилите се застрахователи ще станат ясни до няколко дни, заяви в понеделник проф. Милчо Стоименов, говорител на КФН. По предварителна информация има доста констатирани нарушения. В момента от КФН обмислят конкретно на коя компания, какви санкции да бъдат наложени.  

Трета седмица представители на Комисията за финансов надзор (КФН) извършват проверки по всички застрахователни компании предлагащи застраховката “Гражданска отговорност за собствениците и ползвателите на МПС”. Поводът за настоящите проверки е появилите се в публичното пространство съмнения за нарушения на застрахователния закон и наредбата на задължително застраховане при продажбата на задължителните автомобилни застраховки.

Проблемът е в предлаганите от застрахователните компании бонуси. Практиката да се привличат клиенти с предлагането на допълнителни “екстри” съществува от въвеждането на застраховката като задължителна. Първоначално всеки застраховател предлагаше застраховката на цена определена от самия него. В борбата за повече клиенти компаниите бяха свали размера на премиите до нелогично ниски нива. За да защитят интересите на застрахованите, а и предпазят самите застрахователни компании от фалити тогавашният надзорен орган–Дирекция за застрахователен надзор, въведе минимални цени на застраховката и лимити на отговорност. Веднага след това се появи пазарния феномен да се продава “Гражданска отговорност” с пакет от бонуси, като през цялото време това ставаше пред очите на самите надзорници. Странно е, че КФН едва сега се сети да прави проверка на застрахователните компании дали се придържат към одобрените от надзора общи условия на застрахователната полица и тарифните числа.

Съгласно сега действата нормативната уредба застрахователните компании трябва да заделя 72% от премията за резерви, от които да се изплащат евентуални бъдещи обезщетения. Останалите 28% са за покриване на разходи за данъци, вноски към Гаранционния фонд, комисиони на агенти, административни разходи и други. Според надзорниците с раздаването на умопомрачителното количество подаръци много застрахователни дружества надхвърлят максимално възможни разходи от 28%.

Самите компании категорично отхвърлят твърденията, че нарушават, по какъвто и да е начин закона. Те твърдят, че дават отстъпки за сметка на занижени комисионни и спестени административни разходи. При проверка на в-к “КЕШ” почти всички застрахователи отричат да са нарушили закона или пък при направените им от КФН проверки да са констатирани нарушения в техните дружества. Представители на надзорният орган обаче твърдят, че са констатирани много и в повечето случаи сериозни нарушения. Следващата седмица обаче ще стане ясно кой прав, кой крив.

От надзорната комисия отчитат, че са позакъснели с извършваните проверки, тъй като кампанията за “Гражданска отговорност” вече е почти приключила, но се заканиха за следващата година да въведат безкомпромисни правила за продажбата на задължителната застраховка.

Преди седмица КФН отправи покана към застрахователните компании да вземат участие в обсъждането на проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4  за задължителното застраховане (обн., ДВ, бр. 90 от 10.Х.2003 г.). Прави впечатление, че в проектът надзорниците са предложили текст, забраняващ предоставянето на облаги под каквато и да било форма, ако не са включени в общите условия, тарифи и застрахователно-технически планове по застраховката, одобрени от ръководещия управление “Застрахователен надзор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив