16 Май 2024, 12:05 Днес (5) | Вчера (12)

КЗК разреши продажбата на Yettel

22 Февруари 2024 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2024, 15:53

Семейство Келнер продава повече от половината от телеком бизнеса си в България и още три държави на дружество от ОАЕ

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на Емирейтс Телекъмюникейшънс Груп Къмпани Пи Джей Ес Си на пряк едноличен контрол върху Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В. Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването му по реда на Административнопроцесуалния кодекс, а за третите лица - от публикуването му в електронния регистър на Комисията.  Решението на КЗК е от 15 февруари т.г.
Планираната сделка е нотифицирана и пред органите по конкуренция на Унгария, Словакия и Сърбия.

Емирейтс Телекъмюникейшънс Груп Къмпани Пи Джей Ес Си (Emirates Telecommunications Group Company PJSC, или e&) е дружество, учредено в Обединените арабски емирства (ОАЕ).
Дружеството придобива контрол върху "Пи Пи Еф Телеком Груп" Б.В. (PPF Telecom Group B.V.), дружество, учредено в Нидерландия. "Пи Пи Еф Груп" се контролира от семейство Келнер (съпруга и деца на покойния основател на групата, Петр Келнер). Към 1 септември 2023 г. дяловото участие на семейство Келнер е 100%, като Ренaта Келнерова притежава 60% дял.
В България "Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В." упражнява непряк контрол върху "Йеттел България" ЕАД и върху "Цетин България" ЕАД.
Нотифицираната сделка е свързана с намерението на e& да придобие пряк едноличен контрол върху "Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В.", като придобие 50% от дяловете плюс един дял в придобиваното предприятие. Останалите дялове ще останат собственост на настоящия едноличен собственик на придобиваното предприятие – "Пи Пи Еф Груп Н.В." В обхвата на сделката попадат дъщерни дружества на "Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В.", сред които са и оперативните дружества: "Йеттел България" ЕАД,  "Цетин България" ЕАД, "Йеттел Унгария", "Йеттел Сърбия", "O2 Словакия Нетуъркс" с.р.о., "O2 Словакия" с.р.о., "O2 Бизнес Сървисиз" а.с., "Теско Мобайл Словакия" с.р.о., "O2 Словакия Телеком", "Цетин Унгария", "Цетин Сърбия".
Приключването на нотифицираната операция е под условие завършването на вътрешно преструктуриране с отделяне, за да се отделят предприятията и активите, които съставляват чешкия телекомуникационен бизнес на Пи Пи Еф Телеком Груп Б.В. Тоест, e& няма да придобие чешката дейност на придобиваното предприятие в контекста на планираната концентрация, която ще продължи да бъде контролирана от Групата Пи Пи Еф.
КЗК установи, че сумата от общите обороти, реализирани на територията на България през последната приключила финансова година (2022 г.) от обичайна дейност на участниците в концентрацията, е в размер на 903 157 813 лв., в това число: придобиващата контрол група – 282 201 лв.; придобиваната група – 902 875 612 лв.
e& не извършва съществена търговска дейност в ЕС и реализира оборот единствено от такси за международен роуминг и споразумения за терминиране на повиквания. В България придобиващата група не е мрежов оператор и също реализира ограничен оборот от предоставянето на услуги за международен роуминг на едро, терминиране и генериране на повиквания на български мобилни мрежови оператори (ММО). Emirates Integrated Telecommunications Company P.J.S.C. (Du), което е част от придобиващата контрол група, предоставя фиксирани и мобилни услуги, услуги на едро, услуги за радиоразпръскване и свързани телекомуникационни услуги в ОАЕ. Дружеството не управлява телекомуникационни мрежи и няма съществени бизнес операции в Европейския съюз. Оборотът на Du в ЕС е генериран чрез предоставяне на международен роуминг на едро и терминиране на повиквания на мрежови оператори в ЕС.
e& има директни отношения с всички три български национални мобилни оператора и не използва услугите на посредници. На пазара за мобилни гласови телефонни услуги на дребно, съгласно Годишния доклад на КРС за 2022 г., делът на "А1 България" ЕАД на база брой абонати е 36,7%, а на база приходи – 34,2%. Делът на "Виваком България" ЕАД е съответно 31,2% и 27,8%.
На пазара за фиксирани гласови телефонни услуги на дребно водещ оператор през 2022 г. е "Виваком България" ЕАД с дял 58% на база брой абонати и 81,9% на база приходи, следван от "А1 България" ЕАД с дял съответно 24,9% и 6,3%. Комисията приема, че нотифицираната сделка не би могла да доведе до съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните вертикално свързани пазари, особено в резултат на създаване или засилване на господстващо положение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив