17 Май 2024, 00:08 Днес (0) | Вчера (11)

КЗК започва задълбочено проучване на сделката между "Юнилинк" и "Ес Ди Ай Груп"

21 Ноември 2023 16:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2023, 17:27

Крайните заключения ще дадат отговор за ефекта от сделката върху конкуренцията на пазара

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва задълбочено проучване на сделката между "Юнилинк България" ЕООД и "Ес Ди Ай Груп" АД, а решението не подлежи на обжалване. Припомняме, в КЗК е внесено уведомление за намерението на "Юнилинк България" ЕООД да придобие пряк едноличен контрол върху "Ес Ди Ай Груп" АД и е отправена молба да направи оценка на планираното придобиване. Комисията изиска становище за ефекта на сделката върху конкуренцията на засегнатите съответни пазари от Комисия за финансов надзор (КФН), конкуренти и клиенти на страните по сделката. Получената информация и предоставените данни са анализирани от КЗК в икономическия и правен анализ на решението. В анализа на КЗК се излагат различни доводи за решението.
"Юнилинк България" ЕООД е с предмет на дейност застрахователно и презастрахователно посредничество, комисионерска дейност и др. Капиталът на дружеството  е 100 лв. Представителството на дружеството се осъществява от управителя Игор Русиновски.
Капиталът на "Юнилинк България" ЕООД е собственост на Унилинк С.А., дружество учредено и съществуващо съгласно законите на Полша, вписано в Търговския регистър към Окръжния съд на Варшава.  Унилинк С.А. понастоящем е в процес на осъществяване на промяна на контрола, упражняван над него, чрез придобиване на пряк едноличен контрол от страна на Данетхил Инвестмънтс сп.з о.о. (Danethill Investment sp.z o.o.), дружество, учредено и съществуващо съгласно законите на Полша, вписано в Регистъра на дружествата при Окръжния съд за столицата Варшава. Данетхил Инвестмънтс се притежава пряко от Акришуър Интернешънъл Холдингс Лимитид със седалище и централно управление в Лондон, Великобритания и непряко от – Акришуър Холдингс, Инк. със седалище и централно управление в Делауеър, САЩ.
"Юнилинк България" ЕООД упражнява едноличен пряк/непряк контрол върху следните дружества, регистрирани в България: "Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс" ООД, "Финанс Маркет" ООД, "Ес Ди Ай Груп" АД.
"Ес Ди Ай Груп" АД извършва дейност като застрахователен брокер и предлага услуги и консултации във връзка със застраховането, съдейства на български и чуждестранни застрахователни дружества за регулиране на щети, оказва помощ и представителство на български физически и юридически лица, претърпели щети в чужбина, съдейства във връзка с изпълнението на задължения, произтичащи от застрахователни договори, поддържа мрежа от офиси за предлагане на застраховки и др. Капиталът на "Ес Ди Ай Груп" АД е в размер на 196 500 лв. Представителството се осъществява поотделно от управителите Ясен Константинов, Кольо Делев и Милена Георгиева.
Според уведомителя, планираната операция ще даде възможност на Групата на Унилинк да постигне развитие на бизнеса и разширяване на дейността/персонала, което в дългосрочен план ще допринесе за придобиване на по-голям дял на пазара на дистрибуция на застрахователни услуги. Установяването на едноличен контрол върху придобиваното предприятие ще доведе до натрупване на познания и опит в сферата, както и до предоставяне на едно по-пълноценно, всеобхватно и модерно обслужване "на едно гише". Посредством сделката ще се постигнат икономии от мащаба.
Обединението на експертизата на "Ай Енд Джи Иншурънс Броекрс" ООД и "Ес Ди Ай Груп" АД ще повиши качеството на предлаганите застрахователни услуги, от които клиентите ще имат възможността да се възползват по иновативни начини и ще допринесе за разширяване на продуктовото портфолио. Всичко това ще доведе до развитието на българския застрахователен пазар и ще се отрази положително върху конкурентната среда на същия.
КЗК приема, че нотифицираната операция по силата, на която "Юнилинк България" ЕООД ще придобие пряк едноличен контрол върху "Ес Ди Ай Груп" АД води до осъществяване на концентрация между предприятия.
В хода на образуваното производство се установи, че дейността на "Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс" ООД е с фокус в обслужването на корпоративни клиенти и на дългосрочни клиенти, с които дружеството има установени дълготрайни търговски отношения. Придобиваното предприятие обслужва както физически лица, така и търговци (корпоративни клиенти). В рамките на ускореното проучване КЗК оставя отворен въпроса относно допълнително сегментиране на пазара в зависимост от вида на клиента - физическо лице или корпоративен клиент. За да направи обоснован извод доколко следва да бъде извършено такова сегментиране, КЗК следва допълнително да проучи какви са условията на посредничество на застрахователни продукти  при двата вида клиенти. КЗК приема, че продуктовият пазар следва да бъде определен като пазар на дистрибуция на застрахователни продукти от застрахователни брокери. С оглед обаче цялостната оценка на ефекта върху конкурентната среда в резултат на нотифицираната сделка, КЗК ще анализира и пазарното присъствие на участниците в концентрацията на техните пет основни линии на бизнес, формиращи най-голям дял в структурата на портфейлите им, а именно конкретни видове застраховки,
Дейността на "Ай енд Джи Иншурънс Брокерс" ООД по разпространение на застрахователни продукти на застрахователи със седалище извън територията на България  е в размер на 1 130 хил. лв., разпределен по застрахователни класове "Пожар и природни бедствия" и "Помощ  при пътуване". Премийният приход на застрахователния брокер от трансгранична дейност е реализиран при дистрибуция на застрахователни продукти предимно в Белгия, Германия и Полша, като същият представлява незначителна част (0,79%) от общия премиен приход на застрахователния брокер към 31.12.2022 г. Придобиваното дружество "Ес Ди Ай Груп" АД не извършва дейност по разпространение на застрахователни продукти извън България. Допълнително и двамата участници в концентрацията оперират на национално ниво, като "Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс" ООД извършва своята дейност чрез 230 офиса в страната, а придобиваното предприятие притежава 212 офиса за продажба на застраховки в 39 града в България.
Следователно, за целите на настоящото производство КЗК счита, че географският обхват на пазара следва да бъде определен като национален – на територията на Република България, като не са налице достатъчно основания за определянето му в по-широки граници.
През периода 2020 – 2022 г. и двамата участници в сделката бележат незначително намаляване на своите дялове. През 2021 г. в сравнение с 2020 г. дяловете им се увеличават (при "Ай Енд Джи" от 7,78% на 7,88%, а при "Ес Ди Ай" от 8,52% на 8,81%), след което през 2022 г. намаляват - на 7,62% при "Ай Енд Джи" и на 7,99% при "Ес Ди Ай". През всяка от анализираните години се наблюдава динамика в дяловете на другите водещите участници в топ 8 на пазара с дялове над 3% и в техните позиции.
 
След сделката обединената група ще заеме първа позиция, заемана и преди сделката от придобиваното предприятие "Ес Ди Ай Груп" АД, с намаляващ общ дял през периода от 16,3% през 2020 г. и 16,79 % през 2021 г. на 15,61% през 2022 г. от реализирания от застрахователните брокери премиен приход в полза на пре/застрахователи със седалище в България. С този дял придобиващата група ще изпревари значително следващите участници на пазара с оглед последните данни за 2022 г.

Комисията стига до извода, че нотифицираната сделка поражда сериозни съмнения за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните засегнати пазари в резултат на осъществяването й. В разглеждания случай нотифицираната сделка е свързана с обединяването в една икономическа група на водещите участници на пазара на дистрибуция на застрахователни продукти от застрахователни брокери. Следователно, чрез планираната концентрация ще бъде елиминирана конкуренцията между сливащите се предприятия, които са двамата най-големи застрахователни брокери в страната и съответно ще доведе до засилване на пазарната мощ на обединеното предприятие. "Ес Ди Ай Груп" АД е сред най-разпознаваемите и предпочитани застрахователни брокери за потребителите. "Ес Ди Ай Груп" АД предлага също и специални продукти, разработени в партньорство с водещи застрахователни дружества, които се предлагат само от придобиваното предприятие. Следователно, с оглед предлагането на новаторски за пазара продукти предприятието се явява важна конкурентна сила и може да се очаква, че в резултат от елиминирането на конкуренцията на "Ес Ди Ай Груп" АД от страна на придобиващата група, конкурентната динамика на съответния засегнат пазар ще бъде значително възпрепятствана. В резултат от извършения анализ се установи, че на засегнатия съответен пазар оперират немалък брой други предприятия (342 към 2022 г.), но всяко от тях е с много по-нисък пазарен дял общо за всички видове застраховки - под 5% и следователно несъпоставим с този на обединената група. Същевременно през анализирания период (2020 г.-2022 г.) не се наблюдава навлизане на нови участници на пазара или значително разширяване на пазарно присъствие. С оглед обстоятелството, че консолидираният пазарен дял на страните по сделката многократно превишава този на останалите участници се налага извода, че никой от останалите участници не притежава пазарна позиция, която да окаже дисциплиниращ ефект върху търговска политиката на обединената група.
Имайки предвид структурата на засегнатия пазар, може обосновано да се предположи, че в резултат на сделката е възможно да се увеличи рискът за конкуренцията от гледна точка на пазарната сила на новообразуваната структура и намаляване на броя на значимите конкуренти на пазара. В тази връзка е необходимо в рамките на задълбочено проучване да се установи доколко конкурентите на участниците в концентрацията биха имали възможността да увеличат предлаганите от тях продукти и по този начин да  упражнят ефективен конкурентен натиск по отношение дистрибуцията на застрахователни продукти, както и на кои класове застраховки по-конкретно.
При наличието на трайни взаимоотношения с лидерите сред застрахователните компании, може да се приеме, че участниците в сделката имат възможност да договарят по-добри условия и цени и/или да предлагат допълнителни отстъпки за собствена сметка. Последното се потвърждава и от информацията, предоставена от анкетирания конкурент  "Юнайтед Брокер" ООД, съгласно която застрахователните компании предлагат и допълнителни стимули на брокерите (за по-голям брой сключени застрахователни договори), като бонуси, допълнителни комисионни възнаграждения и др. По този начин непряко се стимулира активността на брокера при предлагане на разработените от съответния застраховател застрахователни продукти. Следователно в оценката е необходимо да се вземе предвид потенциалната възможност на  брокера да предлага отстъпки на крайния потребител, която може да повлияе на потребителските предпочитания и търсене. В тази връзка следва да се проучат детайлно взаимоотношенията между застрахователния брокер и застрахователната компания, като се изискат договори и други доказателства за начина на определяне възнаграждението на застрахователния брокер, ползвани отстъпки/бонуси в зависимост от броя сключени договори/реализирания премиен приход от застрахователния брокер в полза на застрахователя, както и др. относими към процеса обстоятелства. Наред с това е необходимо да се проучат и предимствата на участниците в концентрацията, довели до установяване на констатираните трайни взаимоотношения с водещите застрахователни дружества и възможността им да предлагат специфични застрахователни продукти, разработени съвместно със застрахователите.
Допълнително, доколкото концентрацията е между участници на засегнатия пазар, предлагащи продукти с голяма степен на заменяемост и за които значителна част от потребителите могат да считат, че са техния първи или втори избор, то в рамките на задълбочено проучване следва  да се изискат и съберат надеждни данни и доказателства за наличието или отсъствието на сила на купувача, като се вземе предвид и обстоятелството, че до момента клиентите са използвали концентриращите се предприятия като средство за получаване на конкурентни цени.
С оглед на горното в неговата цялост Комисията намира за необходимо да бъде извършено задълбочено проучване, което ще й позволи да направи своите крайни заключения относно ефекта от сделката върху конкуренцията на засегнатия продуктов пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив