20 Май 2024, 10:38 Днес (3) | Вчера (0)

Испанската катастрофична застрахователна програма е пример за публично-частно партньорство2

17 Юни 2014 12:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2014, 13:42

В Европа се очертават два подхода за решаване на проблемите, свързани с катастрофичните рискове. Първият е смесеният подход, в който участват държавата и частните застрахователни компании

При него се наблюдават задължителност на застраховането срещу катастрофични рискове и засилено държавно участие в осъществяването на подобен вид застраховане. Прави впечатление, че всяка от посочените държави, избрала този подход, при конкретното му реализиране се е съобразила с наложените в нея до този момент застрахователни традиции и практики, заяви Алфонсо Нахера Ибанез, заместник-директор "Проучвания и международни отношения", Катастрофична застрахователна програма на Испания по време на Международната конференция, организирана от Инсмаркет.

Покритието на катастрофични рискове в Испания се осигурява от специален консорциум, притежаван от държавата. 

Консорциумът покрива катастрофични рискове, които не са покрити от застрахователите в частния сектор, или в случаите, когато застрахователна компания не може да изпълни свое задължение за заплащане на обезщетение, свързано с катастрофичен риск. Съгласно испанското законодателство покритието на катастрофични рискове задължително се включва в стандартни застрахователни полици. 

Въпреки че испанското законодателство не изисква задължителното сключване на такива стандартни застрахователни полици, повечето хора имат такава поради изискванията на банките като условие за предоставянето на ипотечен заем. 

В резултат на това по-голямата част от недвижимото имущество в Испания е застраховано срещу катастрофични рискове. 

Както и във Франция, застрахователите събират допълнителна премия в определен процент, изчислен от консорциума, от премията по стандартните имуществени застраховки. За разлика от Франция, където застрахователите могат да използват събраните средства за презастраховане при ЦПФ или частни презастрахователни дружества, испанските застрахователи трябва всеки месец да превеждат събраните допълнителни премии на консорциума, заради което получават комисиона в размер на 5 процента, която се удържа от дължимите от тях данъци. 

Испанското правителство гарантира неограничено покритие в случаите, когато средствата на консорциума не достигнат. Независимо че в Испания застраховане срещу катастрофични рискове могат да извършват частните застрахователни дружества, на практика в страната консорциумът осигурява почти цялото покритие на катастрофичните рискове.

Програмата покрива катастрофични рискове като наводнения, бури (с порив на вятърае над 120 км. в час), изригване на вулкани, земетресения и цунами, падане на метеорит и др.

Интересното е, че испанската програма покрива и редица други рискове от социално-политическо естество като тероризъм, въстание, бунтове, граждански безредици, както и действията на въоръжените сили в мирно време.

11212330-c793-2493-ce36-cb7af6e13733
Програмата в Испания работи от 1985 година. Преди нея подобни схеми са били създадени само в Исландия, Холандия, Норвегия и Франция.
При втория подход основно се разчита на частния застрахователен пазар да осигури покритие и да се справи с щетите, произтичащи от катастрофичните рискове. Следва обаче да се има предвид, че тук става въпрос за много добре развити в икономическо отношение държави, чието население може да се похвали с финансова стабилност и добра застрахователна култура.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив