29 Април 2024, 01:12 Днес (0) | Вчера (0)

Искат незабавни процедури за избор на институциите с изтекъл мандат, една от тях е КФН

09 Януари 2024 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2024, 12:57
Народно събрание

В КФН председателят е с мандат до 2022 г.

Граждански организации поискаха Народното събрание незабавно да започне процедури по избор на органи с изтекъл мандат. В обръщение към ръководството на парламента и председателите на парламентарните групи подписалите се настояват да се приеме времеви график и да се започне от органите, които най-дълго са извън законоустановения мандат. Процедурите да продължават минимум 3 месеца от номинацията до избора, "което би дало възможност на професионални общности, медии и гражданско общество да се запознаят с предложените номинации и техните концепции", се настоява в писмото, разпространено от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), предаде БТА. Да бъде изготвен анализ на сектора, за който съответният орган има правомощия, както и анализ на годишните отчети на органа и да се въведе "задължително изискване номинираните кандидати да представят писмена и публична концепция за управление на органа", се иска още в писмото, подписано от Българския институт за правни инициативи, Антикорупционния фонд, Асоциацията на европейските журналисти-България, Български адвокати за правата на човека, Български Хелзинкски комитет, Български център за нестопанско право, Институт за пазарна икономика, Институт за развитие на публичната среда, Програма "Достъп до информация", Центъра за либерални стратегии и Центъра за оценка на въздействието на законодателството.
От неправителствените организации настояват да бъде създадена постоянна парламентарна комисия по избора на органи, която да организира процедурите и която да заседава съвместно с ресорна/и комисия/и за изслушване на кандидатите. Към нея да се създаде консултативен граждански борд, който да дава становище за професионалните и етични качества на номинираните кандидати, пишат още организациите. Те настояват да се предвиди възможност медии, граждански организации и представители на академичната общност да задават писмени и устни въпроси по време на изслушването на кандидатите, както и да се направи задълбочена проверка на професионалните и етичните им качества, включително и чрез изискване на информация от други институции и организации.
Една от институциите, в която председателят е с изтекъл мандат, е Комисията за финансов надзор, за което ИНСМАРКЕТ писа. Бойко Атанасов бе избран за председател на Комисията за финансов надзор от 44-тото Народно събрание на Република България на 15 март 2019 г. с мандат до 28 юли 2022 г. Историята познава нееднократно забавяне в избора и на председател на КФН, и на членове на трите управления. Комисията регулира сериозни пазари и нейните шефове би следвало да имат сериозна експертиза.  И не само това – те трябва да  притежават морал, всеотдайност, но и да демонстрират независимост и да издържат на натиска на политически или корпоративни интереси. Ръководителите на КФН са с ранг на зам.-министри и имат доста сериозно влияние върху бизнеса и регулацията, така че не е все едно кой ще бъде назначен с такива широки правомощия. Историческият опит обаче помни, че за постовете са избирани и лоялни на властта кадри без опит. Друг път раздаването на постовете е било просто извинение от някоя политическа сила към друга, както и политически реверанс към определен кандидат, неполучил дължимото на други постове. Какво и кога ще се случи сега, в настоящата политическа ситуация, е трудно да се предвиди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив