03 Май 2024, 13:01 Днес (0) | Вчера (13)

Извадиха идеята за застрахователен пул от нафталина

06 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Все по-благосклонно се гледа на идеята да бъде създаден специален фонд за покриване на щети от земетресение.

През тази седмица стана ясно, че една от темите, които ще бъдат обсъждани на предстоящото на 12 февруари заседание на Комисията по бедствия и аварии е именно идеята за създаване на застрахователен пул срещу природни бедствия. За първи път за застраховантелен пул, в който да се събират парите за възстановяването на жилищата при земен трус се заговори преди 4-5 години, когато имаше опустошително земетресение в  Турция. По този проблем имаше даже създадена работна  група начело с Лука Доков, един от най-опитните специалисти бранша.

Сега проблемът е отново на дневен ред. Очаква се съвсем скоро председателят на комисията Филиз Хюсменова да възложи да бъде направена оценка на максималните щети при евентуален трус у нас. Идеите и вариантите около евентуалното създаване на застрахователния пул са много, но най-вероятно той да е отделно юридическо лице. Средствата, които се събират в него ще принадлежат на застрахованите - всички български граждани, които притежават недвижимо имущество. Набраните вноски от своя страна да се инвестират в нискорискови и бързоликвидни активи.

Най-деликатен е проблемът с неплатежоспособността на населението, защото се предлага задължителна застраховка, която да е около 0.1 промила от пазарната цена на имотите. Идеята е ако едно жилище струва 50 000 лв., за неговата застраховка да се плаща около 5 лв. годишно. Когато застраховката не е задължителна, тя трудно се събира, коментират експерти.

В момента от фонда за природни бедствия и аварии оказват помощ при природни катаклизми, но с нея могат да бъдат покрити щетите само при частични разрушения. За възстановяването на домовете на потърпевшите е немислимо, поради недостига на средства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив