20 Май 2024, 08:01 Днес (0) | Вчера (0)

Застраховка “Терор”

21 Февруари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Единствено в "ДЗИ - Общо застраховане" можете да защитите имуществото си от щети, нанесени от терористични атаки и военни действия. По правило такива рискове се включват в каталозите на изключенията и могат да бъдат сключени само като изрична, "бутикова" клауза.

В края на миналата година застрахователите все още бяха скептично настроени спрямо вероятността от актуализиране на военния риск. Повечето застрахователи в България не покриват и риска срещу тероризъм. В общите условия на застраховките, които се одобряват от Агенцията за застрахователен надзор (АЗН), по принцип се изключват рисковете "война" и "тероризъм", обясни директорът на агенцията Румен Гълъбинов.
Това обаче не означава, че отделните компании не могат да направят изключение и това не е забранено от закона според директора на АЗН. До този момент обаче в надзора нямат информация за такива прецеденти. Причините според експертите са, от една страна, в слабото засега търсене точно на такива застраховки, както и в евентуално високата цена, която основателно биха поискали дружествата. От друга страна, рискът, който биха поели застрахователните компании, ако пуснат такава полица, е прекалено голям и те трудно биха се съгласили да носят подобна отговорност.
Проблемът за слабото предлагане на полици, защитаващи от военни рискове и терористични атаки, далеч не е характерен само за България. След терористичните удари от 11 септимври 2001 година в САЩ световните застрахователи първоначално отказаха да покриват голяма част от рисковете на авиокомпаниите и плавателните съдове. След това те ограничиха отговорностите си, а накрая вдигнаха значително тарифите на предлаганите от тях услуги. Най-големият проблем, пред който се изправиха всички авиопревозвачи, е застраховането на отговорности към трети лица. Трудно се намери разрешение главно за застраховането на летищата срещу терористични нападения. Застрахователите в световен мащаб считат, че терористичният риск по правило носи прекалено големи отговорности. В САЩ още през октомври миналата година бе постигнато споразумение между Белия дом и представителите на Конгреса за осигуряване на федерална защита за застраховане срещу тероризма. Програмата покрива 90% от загубите на застрахователите - над 10 млрд. долара. От застрахователите се изисква да покриват базов минимум от искове, равни на 7% от техните годишни премии през първата година, 10% през втората и 15% през третата. Правителството покрива 90% от загубите, които ги превишават. Администрацията на Джордж Буш компенсира своите разходи от застрахователите под формата на компенсационни плащания от 10 млрд. долара през първата година, 12.5 млрд. долара през втората и 15 млрд. долара през третата година.
У нас през изминалата седмица единствено ДЗИ потвърди, че има в каталога си застраховка, покриваща военни рискове. Тя се предлага като допълнителна клауза към вече сключена имуществена застраховка и цената й зависи от стойността на имота, за който вече е подписана полицата. Покриват се рискове от преки щети върху застрахованото имущество вследствие на военни действия, неприятелско нахлуване със или без обявяване на война, извънредно положение, взрив, свръхзвуково движение на тела и др. ДЗИ покрива само щети на стойност над 50 лв.
От гледна точка на обществения интерес би било логично да очакваме, че и останалите застрахователни компании ще насочат усилията си в разработване на специализирани застрахователни продукти. Дори и да не се реализират страховете на "предпазливия застраховател" и, дай Боже, никога да не бъдат претърпени щети от военни действия в рамките на държавата ни, би било логично при наличие на реална възможност да се превърнем в страна от международния военен конфликт да имаме възможност да се застраховаме от подобни рискове. Ако се следят световните тенденции, би следвало и държавната администрация да положи усилия за дисперсия на риска и облекчения на застрахователите, които предлагат услугата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив